1 flået rødtunge smør nykværnet hvid peber havsalt 1/4 dl tequila Strø havsalt på begge sider af fisken og lad den trække 1-2 timer i køleskabet. Skyl herefter fisken og klap den tør med køkkenrulle. Varm smørret op på en stor pande. Steg rødtungen et par minutter på hver side. Hæld den stegte fisk over med tequila. Lad det varme op, uden at koge, sæt en tændstik til og sørg for at trække dit hoved væk. Rødtungen kan, efter den er blevet krydret med peber, serveres med nye kartofler og en salat. Som forret til de flamberede rødtunger, vil jeg servere søkogte, danske Gourmetrejer. Fiskehandlerne har udpeget disse rejer til Årets Pinsefisk. De fanges i Nordsøen, Skagerrak og Kattegat. Lige så snart de er blevet fanget, bliver de kogt om bord på skibet i en speciel saltlage og samme dag bragt ud til fiskebutikkerne. Ingen mellemled, ingen frost. Rejerne er fantastisk velsmagende og har samme røde farve som pinsen. Deres rosa glød leder tankerne hen på tunger af ild, kærlighed og smerte. Jeg serverer rejerne upillede og med ristet brød. Et nordisk kvalitetsprodukt som gourmetrejer kan tåle en god nordisk, hjemmelavet mayonnaise.
1 æggeblomme 1 ½ dl koldpresset rapsolie en anelse æbleeddike salt peber et nip sukker Æggeblomme, salt og en anelse æbleedike piskes med en elpisker, til blandingen er tyk og hvid. Herefter tilsættes olien stille og roligt i en tynd stråle, mens der piskes godt.
Ingen pinse uden fiskesuppe. Lav først en kraftig fiskefond af: 2-3 kg fiskeben fra f.eks. fladfisk eller torsk. Fjern blodrester og gæller omhyggeligt. 3 løg skåret i både 3 porrer skåret i skiver 10 laurbærblade 15 peberkorn 1 spsk. frisk koriander 1 flaske tør hvidvin en stilk timian havsalt Kom det hele i en gryde, hæld hvidvin og vand ved, så det dækker rigeligt! Når gryden er kommet i kog, skal suppen simre i 20 min. Lad suppen køle af. Si den igennem et klæde. Sæt den så over igen og kog den ind til næsten det halve. Hemmeligheden ved fiskesuppe og mange andre ting i livet er indkogningen. Når prædikener nogle gange er grænseløst kedsommelige, skyldes det, at de ikke er kogt ordentlig ind. Man serverer en tynd suppe i stedet for en kraftsky. Ordsprog er en indkogning af den folkelige visdom. Også den visdom, som er blevet erhvervet i køkkenet. Mange kokke fordærver maden. En fisk og en gæst lugter ilde den tredje dag. Salmer er en slags indkogt teologi. Grundtvig reducerer alle pinseprædikener om Helligånden til et stærkt koncentrat, når han om Ånden skriver: Du skaber ordet i vor mund,/som uden dig er bogstav kun;/du ene løser dødens bånd,/thi evig ét er liv og ånd. Mange synes, at deres liv ikke smager af noget. Måske fylder tyndt sjask som rengøring, penge og karriere alt for meget. Hvis disse ting blev kogt noget ind, kom livet til at smage kraftigere. Indkogning tager tid. Men det lønner sig. Det gælder også, hvis man vil lave en ordentlig fiskesuppe i pinsen. Til den færdige fiskefond tilsættes efter behag snittede gulerødder, porrer, bønner. Kog grønsagerne maks. 5 minutter i fonden. Kom så pillede, rå kæmperejer og sejfileter skåret ud i mundrette stykker ned i den varme suppe. Lad dem trække i suppen i fem minutter. (Må ikke koges). Smag til med havsalt. mad@kristeligt-dagblad.dk