Simple, supersunde supper

Kulde, regn, blæst og træthed. Efter en gåtur ude i vintervejret kan en god grøntsagssuppe bringe både varmen og energien tilbage i kroppen. Er du derfor på vej på tur så forbered en af disse retter og føl sundheden brede sig i en ellers motionstræt krop kort efter hjemkomsten

Vinter og suppe passer fremragende sammen. Her er det en blendet suppe med gulerødder, søde kartofler, løg og dild, der er nydt efter en lang, regnvåd dags vandring i Rebild Bakker syd for Aalborg. –
Vinter og suppe passer fremragende sammen. Her er det en blendet suppe med gulerødder, søde kartofler, løg og dild, der er nydt efter en lang, regnvåd dags vandring i Rebild Bakker syd for Aalborg. –. Foto: Anna Klitgaard.

For nylig fik jeg besøg af en veninde. Det var min vandremakker gennem tykt og tyndt, og vi har sammen tilbagelagt mange hundrede kilometer op igennem Jylland på Hærvejen, rundt om bjergene ved Kebnekaise i Nordsverige, på brokkerne af Kinas lange mur og i forårsvåde Sydvestengland.

I den danske vinter satte vi en formiddag ud for at kigge nærmere på de løvtomme træer i Rebild Bakker lidt syd for Aalborg, og turen var tilstrækkelig våd, kold og lang til at give os tid til kulinarisk idéudvikling og længsel efter varme.

LÆS OGSÅ:
Alle elsker ansjos

Over bakkerne og træerne hang der nemlig denne formiddag tunge skyer. Regnholdige og nærmest til at række op og føle på fik de straks vores tanker tilbage til tider med trolde, elverpiger, hekse og røvere. Måske var den nuværende heks Dannie Druehyld i dette minut ved at brygge hemmelige drikke til resten af områdets mytiske befolkning? Over de følgende 17 kilometer kunne vi koge suppe på de historier, men vi fandt også på flere opskrifter.

De mange tusinde skridt op og ned ad bakkerne i det gamle morænelandskab tærede nemlig på energien og satte gang i en god, sund sult. Turen var delt op i to, hvor vi midtimellem indtog vores madpakker i bilen og fik lidt varme i kroppen igen. Og det var her godt sultne og våde at tanken om varme supper blev til for alvor. For med heldagsregn tegnet ind med gråt på horisonten, vindpust fra alle retninger og kulden som en konstant følgesvend var vi ved at være matte allerede efter første del af turen. Lidt mad hjalp os dog i gang med den sidste del af den planlagte etape, og her blev aftenens flydende indslag med de lave skyer som baggrund og inspiration gennemtænkt.

Ingredienserne gav lidt sig selv, for årstidens grøntsager er altid bedst, men nogle gange er det godt med en gæst i form af specialiteter fra de varmere lande. I vores tilfælde blev det til søde kartofler, der blandet med gulerødder, løg og masser af dild udgjorde den ene af de to supper, som jeg gerne vil præsentere her. Dog er en portion suppe sjældent nok i hvert fald ikke efter en lang vandredag i Rebild Bakker. Derfor er det en god idé at have et groft brød, flutes eller boller ved hånden eller i fryseren. Lav dem enten lune og bløde, så de let optager suppen, eller skær brødet op og tø det op i ovnen og server som croutoner. Nyd det efter en tur i vinterens kulde og blæst og spis de sunde supper med god samvittighed efter en lang vandretur ude i landskabet. Velbekomme