Smag på strandkålen

På Danmarks stenede strande vokser strandkålen, som skal nydes, mens sommeren endnu er ung

Strandkål -- her på Sejerø Bred -- er en billig og næringsrig spise, der kan bruges i blandt andet salater. --
Strandkål -- her på Sejerø Bred -- er en billig og næringsrig spise, der kan bruges i blandt andet salater. --. Foto: Kåre Gade.

Min far er vokset op under Krigen, som bør staves med stort, når man tager i betragtning, hvor meget den betyder for ham. Ikke kun arbejder han på at efterlade sine arvinger landets største private samling af Bøger om Krigen. Han mener også at kunne takke Krigen for, at han er blevet et nøjsomt og sparsommeligt menneske, som ikke smider udtjente løbesko, gamle Ugeskrift for Læger og halve flasker hårbalsam fra 70?erne ud, så længe der er plads til at stable dem i kælderen, og som aldrig kunne drømme om at købe noget i Brugsen, når man kan få det dobbelte til den halve pris i Aldi og Lidl. Og stable det i kælderen.

Så på en måde vandt tyskerne måske alligevel Krigen. Men formelt tabte de den, og det undrer min far, som ofte funderer over, hvad der kunne have ændret udfaldet. Blandt andet er der mysteriet om muslingerne: Hvorfor begik tyskerne den dumhed at sulte den sidste krigsvinter, når Østersøen og Vadehavet er smækfyldt med vitaminrige skaldyr, som man kan gå lige ud og høste? Det er et godt spørgsmål, der leder videre til dagens emne. Hvis krigen kommer (og måske kunne det være helt forfriskende med en ny for ligesom at få renset luften), vil jeg nu hviske et "Geheimtip", som enhver, der vil undgå at begå samme fejl som Det Tredje Rige, bør skrive sig bag øret: Strandkål kan spises.

På de stenede danske kyster vokser denne nøjsomme plante, som ikke kun har navn, men også gavn til fælles med de ægte kålsorter. Strandkålen er sikkert smækfyldt med sunde mineraler og jod og den slags, og i disse nordiske madtider er den desuden lokal på den supertrendy måde. Man kan spise både stænglerne, bladene og de uudsprungne blomster. De sidste minder umiskendeligt om broccoli, mens stænglerne har en mere ærteagtig smag – brug dem rå i salater. Smagen er bedst i foråret og forsommeren, når planten er spæd. I løbet af sommeren bliver kålen bitter og bør koges igennem for at kunne spises. Så kom af sted med det samme og gå efter de mindst udviklede eksemplarer. Eller vent til sensommeren, når blomsterne er blevet til kapersagtige frø, der også kan spises.

Og vær nænsom! Jeg har ikke lyst til, at den næste krig bliver undertegnede mod naturfredningsforeningen. Vær lige så nøjsom som strandkålen og min far og skær kun en eller to stilke af planten. Eller så frøene derhjemme. Faktisk har man tidligere dyrket den flerårige strandkål i køkkenhaverne, og det skulle være ret let at få indsamlede frø til at spire.

Og så lige et sidste tip – det vinder muligvis ingen krige, men det er både nøjsomt og trendy. En iværksætter på Hebriderne har lavet en virksomhed, der tapper filtreret havvand på flasker. Saltvandet koster en formue, og gourmetkokkene er begejstrede. Prøv det gratis, når strandkålen eller de nye kartofler eller asparges skal koges. Tag en flaske med ud i bølgerne, si vandet gennem et klæde og døm selv: Smager det af tanglopper, svømmeture og endeløse solflimrende sommerdage? Det tror jeg nok, det gør.

livogsjael@kristeligt-dagblad.dk