Mange danskere tror fejlagtigt, at vaccine giver autisme

En ny undersøgelse indikerer, at over en tredjedel af danskerne er i tvivl om etablerede videnskabelige fakta. Overraskende og bekymrende, mener dansk professor

"De her tal vidner om en komplet mangel på forståelse for evidens og sundhedsvidenskabens metoder i den danske befolkning," lyder det fra dansk professor.
"De her tal vidner om en komplet mangel på forståelse for evidens og sundhedsvidenskabens metoder i den danske befolkning," lyder det fra dansk professor. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Lad os med det samme slå fast, at en såkaldt survey-undersøgelse er usikker. Den bliver lavet efter samme opskrift som en meningsmåling, hvor folk bliver bedt om at tage stilling til enkelte spørgsmål i et spørgeskema, og den kan give et skævt billede af virkeligheden af en række årsager, som du kan læse nærmere om her.

Alligevel er det rystende tal, man kan finde i en ny survey-undersøgelse, foretaget på 1.006 danskere af YouGov for Aarhus Universitets professor Michael Bang Petersen og adjunkt Mathias Osmundsen.

For eksempel svarer under 50 procent af deltagerne, at de klart kan afvise, at MFR-vaccinen, som børn får mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, kan udløse autisme.

Læs også: Må man koge vand to gange?

Vaccinen tilbydes vel at mærke af staten mod blandt andet mæslinger til samtlige danske børn gennem det offentlige vaccinationsprogram.

Det høje tal kommer bag på professor David Budtz Pedersen, som har set Aarhus-forskernes survey igennem.

Læs også: Hvor store kan danske edderkopper blive?

"I befolkninger verden over svirrer rygter og uverificerede historier om bivirkninger og selvrapporterede oplevelser med forskellige vacciner, men indtil nu har vi mest set tal fra USA til at bakke det op."

"De her tal vidner om en komplet mangel på forståelse for evidens og sundhedsvidenskabens metoder i den danske befolkning. Og om, at der ikke er tillid til sundhedssystemet," siger David Budtz Pedersen, der ved Aalborg Universitet blandt andet forsker i, hvordan politikere får et solidt faktuelt grundlag at træffe beslutninger ud fra.

Læs også: Hvorfor gaber vi?

David Budtz Pedersen tilføjer:

"Det er påfaldende, at kun lidt under halvdelen af danskerne har tillid til og giver fuld opbakning til så afgørende del af børnevaccinationsprogrammet som MFR. Det, synes jeg, er meget bekymrende."