Marie Carmen Koppel: Gennem musikken bliver jeg helet

Musikken har altid været Marie Carmen Koppels frirum. I morgen fylder gospel- og soulsangerinden 50 år

Marie Carmen Koppel er især kendt for sine koncerter. Gospel- og soulmusikken har fulgt hende gennem hele livet.
Marie Carmen Koppel er især kendt for sine koncerter. Gospel- og soulmusikken har fulgt hende gennem hele livet. Foto: Lars Krabbe/Ritzau Scanpix.

Når publikum har indfundet sig på bænkene, og Marie Carmen Koppel på en kold decemberaften stiller sig på fliserne i Christians Kirke i København og synger julen ind, så føler hun komplet sjælefred. Musikken har siden barnsben været Marie Carmen Koppels tro følgesvend og flugt fra stress, bekymringer og – de seneste år – sygdom. I morgen fylder Danmarks soul- og gospeldronning 50 år.

Marie Carmen Koppel blev født i 1971 i København. Som barn af skuespiller Ulla Koppel og musiker og komponist Anders Koppel fik hun kærligheden til musikken og scenen ind med modermælken. Da hun var seks år, begyndte hun at spille klassisk violin, og om aftenen lå hun og hørte kassettebånd med Marvin Gaye og den egyptiske sangerinde Umm Kulthum for at falde i søvn. Hun kastede sig over faderens omfattende pladesamling. Især gospel- og soulpladerne gjorde et indtryk, og Aretha Franklin, Stevie Wonder og Mahalia Jacksons stemmer lød på repeat i barndomshjemmet.

”Jeg sang med på alting og mærkede tidligt min krop i min stemme. Da jeg var omkring 10 år, stod det klart for mig, at jeg ville være sanger,” siger Marie Carmen Koppel.

Hun fik aldrig en sanguddannelse, men allerede da hun som 16-årig flyttede hjemmefra, var hendes karriere i gang. I begyndelsen af sine 20’ere tog hun på turné med Sanne Salomonsen, og med orkesteret Carmens Kapel, som hun formede med blandt andre broderen, saxofonist Benjamin Koppel, spillede hun knap 50 koncerter rundt omkring på københavnske caféer.

”Det gik sindssygt godt. Men jeg vidste, at jeg også ville noget andet. Og jeg havde en drøm om Amerika,” siger Marie Carmen Koppel.

Og den drøm viste sig hurtigt at gå i opfyldelse. Til en af koncerterne med Carmens Kapel fik en amerikansk mand øje på hende. Med nøje instruktioner fortalte han hende, hvordan hun, når hun en dag kom til New York, skulle tage på klubben Chaz & Wilson, hvor kendte sorte R&B-kunstnere spillede. Som 22-årig pakkede hun kufferten og tog med broderen og en ven fra bandet til USA.

”Alt var dengang opdelt i sort og hvid. Og jeg var den eneste hvide person på klubben. Jeg gik op og spurgte, om jeg måtte synge. Så gik der fire timer, hvor jeg pænt blev holdt på pinebænken, før jeg endelig kom op. Det var et benhårdt publikum, og klubben var kendt for, at sangere nogle gange blev buhet af scenen. Heldigvis kunne de godt lide mig,” fortæller Marie Carmen Koppel.

Hun blev taget under vingerne af en musiker, som var bandleder, i Fountain Church Of Christ – en lille kirke i Brooklyn. Og her var hun fremover gospelsolist hver søndag.

”Det var selvfølgelig en kæmpe oplevelse at synge gospel der. Men det var mere end det. Min bror tog hjem efter noget tid, og så var jeg helt alene i New York. Jeg fik en ekstra familie i den lillebitte fattige kirke. Og jeg følte, at jeg hørte til et sted,” siger Marie Carmen Koppel, der stadig besøger kirken, når hun kommer til New York.

Efter to år vendte hun tilbage til Danmark og indspillede i 1996 sit første album – en gospelplade med sange, som hun havde lært i New York. Det blev hendes gennembrud, og sidenhen har Marie Carmen Koppel lavet en lang række plader og medvirket i tv-programmer. Især er hun dog kendt for sine mange koncerter, ikke mindst den årlige julekoncertturné ”A Merry Little Christmas”, hvor hun synger danske og amerikanske julesange i kirker rundt om i Danmark.

Især gospelmusikken er noget helt særligt for kvinden med den store stemme.

”Det har talt til mit hjerte, siden jeg var helt lille. Jeg synger rigtig meget gospel, og det føler jeg sagtens, at jeg kan. For selvom jeg ikke tror på Gud, har jeg en spirituel side. Jeg får heling gennem musikken og har på den måde store oplevelser med musik og bruger den på et højere mentalt plan. Både ved at synge selv og ved at lytte. Det kan virkelig få mig gennem nogle svære tider og følelser. Derfor er musik så vigtig for mig. For den kan sætte én i et rum, hvor man kan mærke og undersøge bestemte følelser, eller et sted, man gerne vil hen. Når jeg er ked af det, bruger jeg musikken til at slippe væk eller til at blive i melankolien. Det kan musik. Især gospel,” siger hun.

For syv år siden faldt Marie Carmen Koppel om i sin lejlighed. Hun havde netop afleveret sin datter i skole og var alene hjemme. Ved et held kom hendes pr-agent forbi. Hun kom på intensiv afdeling, og det blev konstateret, at hun havde ketoacidose, en syreforgiftning, der kommer af uopdaget diabetes 1, og som kan være dødelig.

”Det var en meget traumatisk oplevelse. Der er op- og nedture, når man lever med en kronisk sygdom. Det har sine omkostninger, for det tager en stor portion af dit mod og din energi på en dag. Og så må man bare få det bedste ud af det, der er tilbage. Jeg har kæmpet mig tilbage, men min sygdom er noget, jeg stadig arbejder med,” siger Marie Carmen Koppel, der i 2017 udkom med en plade, der behandlede hendes nærdødsoplevelse.

Nu giver hun igen koncerter. Og efter to decembermåneder med coronanedlukninger glæder hun sig til denne jul igen at komme ud og synge julen ind. ”Jeg er meget taknemmelig over, at jeg overlevede. Og det har naturligvis fået mig til at prioritere barn, venner og familie endnu mere. Men jeg elsker stadig mit arbejde. Det er der, jeg føler mig mest bekymringsfri, mindst urolig og stresset. Jeg vil allerhelst synge,” siger hun.

Fødselsdagen skal hun fejre med nære venner.