Prøv avisen

Masker på hovedet og bøn med fødderne: Ugens vigtigste kirkehistorier

Venstre bakker nu op om et forbud mod offentlig maskering - herunder burka og niqab, som på dette arkivfoto. Foto: B.K. Bangash/AP/ritzau

Her får du det bedste overblik over de væsentligste historier fra troens verden i denne uge. God læselyst!

Ugens citat:

"At kunne se hinanden i øjnene er helt afgørende for al samtale, for demokrati og for et åbent og frit samfund. Et maskeforbud er et signal til de yderligtgående muslimer om, at deres værdier er uacceptable og uønskede."

Erik Bjerager, administrerende chefredaktør på Kristeligt Dagblad.

Uønsket tildækning
Regeringspartiet Venstre erklærer sig nu klar til at støtte et såkaldt ”maskeringsforbud” i forlængelse af Dansk Folkepartis forslag om et burkaforbud.

Det er vigtigt, at forbuddet ikke er religiøst betinget, men det kommer selvfølgelig også til at omfatte burka og niqab, forklarer politisk ordfører. Det er dog ikke alle Venstrefolk, som er enige i partibeslutningen –Eva Kjer Hansen er meget bekymret for, om politikerne med et eventuelt forbud slår ind på en glidebane.

Burka og niqab, der kan karakteriseres som ”prêt-à-porter-fængsler,” hører ikke hjemme i et Danmark, hvor man har frihed til at tro, tænke og ytre sig – og klæde sig – som man vil, mener Kristeligt Dagblads chefredaktør Erik Bjerager.

Forskere er dog forsigtige med at sige, hvad konsekvenserne af et forbud vil være. For selv om lande som Frankrig i seks år har haft et lignende forbud, kan man ikke uden videre overføre resultaterne til en nordisk kontekst.

En grum affære
”Jeg er bare nødt til at sige, at som præst kan du ikke have sådan et liv ved siden af,” lød det i retten i Holbæk tidligere på ugen, da sagen mod den pædofilianklagede tidligere præst fra Tømmerup ved Kalundborg gik i gang.

Men husk at Tømmerup-sagen er en personlig tragedie og dermed en anderledes sag end den katolske kirkes meget omtalte sexskandaler, der afslørede institutionelle forhold, påpeger Kurt E. Larsen i en analyse af sagen.

At bede med fødderne
”At gå pilgrimsvandring er at bede med fødderne – en blanding af kirkeliv, højskoleliv og spejderliv.”

Sådan siger pilgrimspræst Elisabeth Lidell, der havde inviteret Kristeligt Dagblad med ud at vandre 115 kilometer på Hærvejen, den danske Camino. Kom med på pilgrimsvandring i en flot reportage, som er krydret med billeder og videoer fra turen.

Gå heller ikke glip af interviewet med Mikael Bertelsen, der er aktuel med en pilgrimsserie på DR2.

Pilgrimsvandring ligner en ny trend, men vi fortolker ruten på en anden og mindre religiøs måde, end man gjorde tidligere, forklarer religionssociolog.

Tre vigtige tal: