Matilde bekæmper ensomhed: Der kommer ikke nogen og banker på din dør, når du føler dig ensom

En dating-tjeneste for veninder. Lyder det skørt? Grænseoverskridende? Måske. Ikke desto mindre har flere end 12.000 piger og kvinder siden sidste sommer meldt sig ind i Facebook-gruppen ”Find en veninde #dueraldrigalene”. Bag initiativet står den 30-årige blogger Matilde Trobeck, som nu er indstillet til Fællesskabsprisen

"Der kommer ikke nogen og banker på din dør, lige så vel som der ikke kommer nogen og siger til mig, at jeg er perfekt, som jeg er," siger Matilde Trobeck, som er blogger og har stiftet Facebook-gruppen "Find en veninde - "dueraldrigalene".
"Der kommer ikke nogen og banker på din dør, lige så vel som der ikke kommer nogen og siger til mig, at jeg er perfekt, som jeg er," siger Matilde Trobeck, som er blogger og har stiftet Facebook-gruppen "Find en veninde - "dueraldrigalene". Foto: Emily Spiro.

For fem år siden mistede Matilde Trobeck sin lillebror Rasmus. Eksperimenter med stoffer en nytårsaften endte katastrofalt, og dagen efter sov han stille ind.

”Ingen af mine veninder havde prøvet at miste en søster eller bror, så dem kunne jeg ikke tale med. Mine forældre havde lige mistet et barn, og selvom vi var der for hinanden, var de jo også i sorg,” fortæller Matilde Trobeck, som i lang tid efter broderens død bar på sin sorg alene. Derfor begyndte hun i en sorggruppe med andre, der også havde mistet søskende.

”I sorggruppen var der nogen, der havde det ligesom mig. Det var dét, der reddede mig. Der fandt jeg ud af, hvor vigtigt det er ikke at være alene – og vigtigst af alt, at jeg netop ikke var alene.”

Og netop tanken om, at hun ikke var alene, blev spiren til hashtagget (det lille firkantede tegn på telefonen, som bruges til at afmærke et emne på de sociale medier) #dueraldrigalene. Et hashtag, som har slået rod blandt flere piger og kvinder, som flittigt bruger de fire ord, når livet gør ondt.

I sine ni år som blogger har Matilde Trobeck fået utallige beskeder fra piger og kvinder, som har følt sig alene. Fælles for dem alle er, at de enten har haft få veninder eller slet ingen. I mange år mødtes hun med de piger, som skrev til hende. De gik en tur. Drak kaffe. Talte.

”Mange af pigerne havde aldrig sagt højt, at de følte sig ensomme, før de skrev til mig. Jeg følte et enormt ansvar over for dem. Samtidig kunne jeg heller ikke blive ved med at mødes med alle, der skrev til mig. Derfor oprettede jeg gruppen på Facebook, og den første dag var der allerede 500, som meldte sig ind, ” siger hun om Facebook-gruppen "Find en veninde #dueraldrigalene". Her kan piger og kvinder, som føler sig ensomme, mødes med hinanden over en kop kaffe, tage til træning sammen og ja, finde en ny veninde.

I dag har gruppen 12.000 medlemmer. Det kan få én til at tænke, om vi overhovedet kan finde ud af at blive venner med hinanden længere? Søren Rudbæk Juul, som er doktor i sociologi ved Aalborg Universitet, mener, at det er blevet sværere at danne nye venskaber:

”Vi lever i en konkurrencekultur, og jeg tror, konkurrencen er trængt helt ind i sjælen på dem, som gerne vil være en del af et fællesskab. For at kunne det, skal vi præstere på alle livets områder. Og her er der altså nogen, der står af,” siger han.

Han forsker blandt andet i psykisk sårbarhed og samfundsdiagnoser og er ikke i tvivl om, at det stigende antal ensomme unge hænger sammen med samfundets individualisering og tidens præstationskultur, hvor man skal være interessant på alle områder. Sidste år viste en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, at næsten hver 10. unge føler sig ensom.

”Ensomhed er jo blot ét udtryk for, at det står dårligt til med ungdommens mentale sundhed. På mange områder bliver flere unge i dag diagnosticeret med det ene og det andet. Og der er flere unge, som klager over dårlig livstilfredshed,” siger han.

Tanken om at spørge, om nogen har lyst til at blive ens ven, kan få selv den mest selvsikre kvinde til at skælve af frygt for at få et nej. Derfor er det også med hjertebanken, når pigerne og kvinderne i gruppen spørger, om nogen vil mødes.

”På sociale medier er det nemt at se, om der er respons på ens opslag. Dét, der giver status, er jo at have et stort netværk og en stor omgangskreds. Det er ikke særlig smart at sige, at man er ensom. Det er et kæmpe tabu,” siger Matilde Trobeck.

Det er Søren Rudbæk Juul enig i:

”Ensomhed er i den grad tabubelagt og noget, man skammer sig over. Oven i det tror vi ofte, det er vores egen skyld. Vi vender meget af kritikken ind mod os selv og tror ikke, vi dur til noget. Og derfor bliver det endnu sværere at udvise det engagement og mod, det kræver at være med i Matilde Trobecks gruppe.”

Det øjeblik, blikket fæstner sig til telefonen eller tabletten, ænser vi ikke, hvad der sker omkring os. Takket være platforme som Facebook, Instagram og Snapchat er vi konstant underholdt og kan følge med i, hvad vores venner og idoler laver. Og selvom Matilde Trobeck anerkender, at de sociale medier har en vis andel i det stigende antal ensomme unge, behøver de ikke være så udskældte:

”Sociale medier kan være fantastiske. Og jeg ved, at nogle af de opslag, jeg laver om, at jeg er, som jeg er, hjælper mange piger. Man skal kunne skelne og mærke efter, hvem der er gode at følge, og hvem der er knap så gode. Find nogle, du kan relatere til, og som inspirerer dig. Jeg følger kvinder, som har en flot overkrop og nogle store, gode lår, fordi sådan ser jeg selv ud. Det gør mig glad, for dem kan jeg spejle mig i.”

”Når jeg har følt mig ensom, har jeg talt om det. Både med min familie, venner og på de sociale medier. Det har hjulpet mig meget, for jeg har kunnet mærke, at jeg ikke er alene. Og så har det hjulpet mig at indse, at det er mit eget ansvar. Der kommer ikke nogen og banker på din dør, lige så vel som der heller ikke kommer nogen og siger til mig, at jeg er perfekt, som jeg er," siger Matilde Trobeck, som både er glad og stolt over at være indstillet til Fællesskabsprisen på grund af Facebook-gruppen, hvor man kan finde en veninde.

"Forleden skrev tre piger, som lige har lært hinanden at kende derinde, at de skal på ferie sammen. Jeg får tårer i øjnene, når de fortæller det til mig. Så giver det virkelig mening, at jeg har lavet gruppen. Jeg tror, at ensomhed bliver det nye debatemne, ligesom stress og depression er.”