Imam: Hedegaards ord ignoreres i debat om medieetik

Hvis en muslim havde ytret sig i stil med Lars Hedegaard, ville vedkommende blive mødt med fordømmelse, skriver Naveed Baig, imam og næstformand i Islamisk-Kristent Studiecenter

"Det er ingen hemmelighed, at vi allerede har islamkritiske og islamhadske bloggere og skribenter, som får spalteplads i landets aviser, og hvis ord ofte står uimodsagt, fordi aviserne ikke altid ønsker et modsvar," skriver Naveed Baig
"Det er ingen hemmelighed, at vi allerede har islamkritiske og islamhadske bloggere og skribenter, som får spalteplads i landets aviser, og hvis ord ofte står uimodsagt, fordi aviserne ikke altid ønsker et modsvar," skriver Naveed Baig. Foto: Keld Navntoft.

Trykkefrihedsselskabets formand, Lars Hedegaard, blev forleden interviewet af DR 2-journalisten Martin Krasnik i et interview, der har vakt opsigt på grund af formen og stilen. Førte Krasnik Hedegaard bag lyset? Var aftalerne på plads? Mordforsøg for åben skærm, sagde en tidligere DFer.

Journalister og medier diskuterer i disse dage selve journalistikken og etikken i interviewet. Det skal der også være plads til. Men hvilken drejning! Det er, som om man vil vende hele diskussionen imod formen og præmisserne for at undgå at tage de mere grundlæggende elementer af interviewet til behandling.

Hvem diskuterer substansen af Hedegaards ord? Hans egne udsagn og holdninger i interviewet? Ikke mange. Der var vel ingen, der pressede Hedegaard til at sige de ting, som han faktsik har sagt?

Hvis en muslim i Danmark havde antydet noget, som bare mindede om Hedegaards udtalelser, ville han eller hun være blevet mødt med skarp fordømmelse af politikere og medier. Hans mulige forening/organisation ville blive forsøgt lukket. Der ville være krav om at smide vedkommende ud af Danmark, og der ville blive lagt sag an for landsforræderi. Retorikken ville blive skærpet imod muslimer, og mange politikere ville stille krav om muslimernes øjeblikkelige hjemsendelse.

LÆS OGSÅ
: Lars Hedegaards kontroversielle udtalelser

Trykkefrihedsselskabets formand, Lars Hedegaard, siger, at en del af danske medier og offentlige institutioner allerede er islamificeret inklusive Danmarks Radio og Københavns Universitet. Han mener, at muslimer er i gang med at overtage Vesten, og det måske er for sent at gøre noget ved det.

Hedegaard siger, at de danske folkevalgte politikere skal regne med at få samme straf og konsekvenser (fængsel, henrettelser) som de danske kollaboratører under Anden Verdenskrig efter at frihedskrigen herhjemme imod islam er udkæmpet!

Lars Hedegaard påstår også, at muslimer vil overtage verdenen, fordi det står i muslimernes religiøse skrifter. Han ved ikke, om USAs præsident, Barak Hussein Obama, er muslim eller ej. Og han sammenligner religionen islam med dens 1,7 milliarder følgere på kloden med nazisme og siger, at han ikke har noget imod muslimer, men islam.

LÆS OGSÅ: Hedegaard: Jeg slog ud efter hans hoved

Det bekymrende i disse udsagn, som deles af Trykkefrihedsselskabets medlemmer og givetvis andre elementer i befolkningen, er, at det bygger på en krigsretorik, der allerede har haft store konsekvenser for den almindelige debatkultur herhjemme.

Det er ingen hemmelighed, at vi allerede har islamkritiske og islamhadske bloggere og skribenter, som får spalteplads i landets aviser, og hvis ord ofte står uimodsagt, fordi aviserne ikke altid ønsker et modsvar. Denne krigsretorik smitter af og får konsekvenser på den måde, vi anskuer og lever sammen med hinanden på. Vores livssyn og menneskesyn påvirkes af det.

Der er nogen, som ønsker (og ligefrem tror, vi er i krig) en religionskrig herhjemme, og den krigsretorik, som Hedegaard lagde frem i interviewet, er sød musik i ørerne på de mennesker.

Den stille majoritet må tage ansvar og skære igennem. Vi må bruge vores grundlovsfæstede ytringsfrihed til at skabe håb og positive relationer imellem mennesker og ikke bruge den til at dæmonisere og skabe frygt for hinanden.

LÆS OGSÅ: Hedegaard i skjul på ubestemt tid: Jeg fortsætter kampen

Som medmennesker, der deler et land med så mange muligheder, kan der ikke være noget værre, end at vi tramper på hinanden og synes at være ligeglade med hinanden. Vi må komme ud af denne onde spiral og praktisere en omsorgsfuld sameksistens. Det kan kun styrke os som samfund og land.

Naveed Baig, Imam og næstformand, Islamisk-Kristent Studiecenter, Kisumparken 30, Brøndby Strand