Æresrelateret vold er at finde i alle kulturer

DR Dokumentar har fortalt historien bag æresvoldssagen fra Taastrup. I 2012 blev en ung indvandrerpige kæreste med en dansk dreng. Et halvt år senere blev hun mishandlet af sin familie. Æresrelateret vold kan desværre findes i alle kulturer, mener Leif Hjernøe.
DR Dokumentar har fortalt historien bag æresvoldssagen fra Taastrup. I 2012 blev en ung indvandrerpige kæreste med en dansk dreng. Et halvt år senere blev hun mishandlet af sin familie. Æresrelateret vold kan desværre findes i alle kulturer, mener Leif Hjernøe. . Foto: DR.

SOM DER IFØLGE den nyeste oversættelse står skrevet i Johannesevangeliets kapitel 8, vers 7: ”Da de blev ved med at spørge ham, rettede han sig op og sagde til dem: 'Den af jer, der er uden synd, skal kaste den første sten på hende'.”

Det er både tidløse og højaktuelle ord. Der er tale om henvisning til et eksempel blandt utallige på, at der til alle tider og i alle kulturer er forekommet æresrelateret vold og drab. I Israel, Mellemøsten, Indien, Asien og Afrika forekom og forekommer den slags.

De amerikanske indianere, eskimoerne, de gamle vikinger og sagnkongerne praktiserede æresrelateret vold og mord. De islandske sagaer kan fortælle om blodige tvekampe, familiefejder, mordbrande og andre former for uudslukkelig hævntørst.

At ville værne om sin egen, familiens, slægtens og folkeslagenes ære og omdømme kan få både de værste og de bedste til at gribe til vold. Bandekrige og frihedskampe har at gøre med at modvirke den skamfølelse, som mange ikke kan udholde at leve med.

Ære, skyld og skam indgår på komplicerede måder i følelseslivet og derfor også i mange former for livsfilosofi, rituel adfærd og religiøse holdninger. De kan give sig udslag i både hæslige, sadistiske og respektindgydende heltemodige handlinger.

Så kompliceret er det: Hvad den ene opfatter som forræderi og helligbrøde, kan den anden kun opleve som et positivt eksempel på vilje til at leve sit eget uafhængige liv. Hvad den ene opfatter som skamløs utroskab, oplever den anden som frihedstrang.

I en krigssituation kan stikkerlikvideringer forsvares. Nogle vil endda kunne finde undskyldning for at udøve tortur og foretage tæppebomninger af civilbefolkninger. I alle andre situationer er den slags helt uantageligt og aldeles uforsvarligt.

Alle disse betragtninger over, at æresrelaterede handlinger kan være af ekstremt forskellig art, er affødt af den udsendelse, som indpakket i to madprogrammer kunne ses på DR 1 onsdag aften under titlen ”Historien bag historien”.

Udsendelsen handlede om en i alle henseender skammelig og paradoksalt nok æreløs mishandling af en ung indvandrerkvinde, der respektløst havde forsyndet sig imod sin slægts kultur, og hvad dertil hører af normer i form af skrevne og uskrevne love.

Det var en rystende dokumentation af, hvor fremmedartet en indstilling, der præger en lille del af ellers velintegrerede og velfungerende indvandrerfamilier. Men jeg savnede betragtninger i stil med det ovenstående. Æresrelateret vold er at finde i alle kulturer. Ikke alene blandt de sorthårede, der går med skæg eller tørklæder og beder bønner.

En klar påvisning af de alarmerende problemers rette proportioner manglede. Er der ikke alene tale om forhold, der råder blandt mindre end en promille af de flere hundredtusinde indvandrere? Dette være spurgt uden på nogen måde at ønske at bagatellisere de omtalte afskyelige æresrelaterede konflikter. Naturligvis ikke!