Prøv avisen
Mediekommentar

Gotfredsen: Monarkiet i meningsfuld udfoldelse

Kronprinseparret uddelte i lørdags deres priser. Foto: Henning Bagger

Foreningen TUBA modtog lørdag kronprinseparrets sociale pris

JEG NÆGTER at blive sentimental, men jeg erkender, at jeg bliver rørt. Fordi det er så elementært velgørende, og fordi vi her i landet formår at fastholde en tradition, der på sin vis er ude af trit med tiden.

Søndag aften lavede TV 2 et lille portræt af den unge kvinde Kinnie Ebbesen, der voksede op i et alkoholikerhjem, men som siden har fået et godt liv. Anledningen var, at foreningen TUBA, der hjælper børn af alkoholikere, i lørdags modtog kronprinsparrets sociale pris som belønning for den store indsats for børn og unge.

Overrækkelsen fandt sted i Aalborg Musikhus og blev transmitteret af DR. Kronprins Frederik og Mary holdt deres taler og uddelte deres priser, og mens det jo løbende diskuteres, om monarkiet betaler sig, understreger en sådan begivenhed, hvor fattigt det er kun at vurdere kongehuset i lyset af økonomi.

På scenen i Aalborg foregik nemlig en smuk illustration af, hvordan de kongelige kan inspirere til fokus på vigtige emner og ligefrem skabe opbyggelighed i den enkelte. Kinnie Ebbesen mødte den aften Frederik og Mary og beskrev på TV 2, hvordan dette møde føltes som en stor anerkendelse af hendes person, hvilket jo lyder både irrationelt og gammeldags.

Javist, men sagen er, at mange mennesker fortsat helt instinktivt opfatter de kongelige som en slags myndighed i livet, og der er god grund til at værne om den tankegang.

For når Kinnie Ebbesen og andre får udbytte af at føle sig inddraget i de kongelige tankerækker, fortæller det, hvordan en sådan gammel institution på særlig vis kan være med til at give mennesker styrke. Idet den enkelte bliver mødt af det større, af det historiske og af det, der er noget helt andet end endnu en offentligt ansat eller folkevalgt uden højstemt stil.

Jeg nægter som sagt at blive sentimental, men det er bevægende at overvære den formelle overdragelse af kongelig gestus, og mens jeg tidligere har næret en vis tvivl angående Frederik og Marys format og sproglige formåen, må jeg sande, at de efterhånden udfører deres pligter med elegance. Og tilmed med noget, der ligner ægte og varm tilstedeværelse.

Det er fint, at DR har gjort det til en tradition hvert år at transmittere de kongeliges uddeling af priser, og det er bestemt også fint, at TV 2 som i søndags følger op og fortæller, hvad det betyder for den enkelte at blive draget ind i den.

Det er monarkiet i smuk og meningsfuld udfoldelse viderebragt uden gnisten af moderne sarkasme. Og næste gang en avis søsætter evighedsdebatten om kongehusets berettigelse for igen at fastholde læserne hen over en lang sommer, er det så vigtigt at huske alle de ikke-økonomiske argumenter.

Det meste af samfundet anskues efterhånden i lyset af økonomi, og netop kongehuset repræsenterer så meget andet. Spørg bare den, der føler, at hun har modtaget en del af den anerkendelse, der fra begyndelsen af livet har været så sparsom.

Det kan ikke gøres op i penge, og det er irrationelt og gammeldags. Javist, men det er menneskelig virkelighed.