Åh nej, nu ikke flere tv-konkurrencer!

Det må være muligt at beskæftige sig med design, mad, antikviteter, kunst, musik, dans, sang, sprog, politik, boligindretning og arkitektur, uden at der nødvendigvis skal udråbes danmarksmestre, skriver Leif Hjernøe

De kompetente dommere: Kunstkritiker Bente Scavenius, kunstner Simone Aaberg Kærn og gallerist Jesper Elg har udvalgt i alt 24 kunstnere, som konkurrerer om at blive Danmarks bedste portrætmaler (...). Med alt deres talent og kreativitet kæmper kunstnerne om at skabe det bedste portræt, men kun to går videre til semifinalen.” Min spontane reaktion fremgår af overskriften til disse spalter, skriver Leif Hjernøe
De kompetente dommere: Kunstkritiker Bente Scavenius, kunstner Simone Aaberg Kærn og gallerist Jesper Elg har udvalgt i alt 24 kunstnere, som konkurrerer om at blive Danmarks bedste portrætmaler (...). Med alt deres talent og kreativitet kæmper kunstnerne om at skabe det bedste portræt, men kun to går videre til semifinalen.” Min spontane reaktion fremgår af overskriften til disse spalter, skriver Leif Hjernøe. Foto: Bo Christensen/DR Presse.

Er der ikke nogen, der kan hviske de elektroniske mediers program- redaktører i ørerne: Nu ikke flere quizzer og konkurrencer, vel? Det må være muligt at beskæftige sig med design, mad, antikviteter, kunst, musik, dans, sang, sprog, politik, boligindretning og arkitektur, uden at det nødvendigvis skal præmieres med point, penge, og/eller at der skal udråbes danmarksmestre.

Konkurrencementalitet, præstationsangst, grådighed, mobning, depression og stress hører nøje sammen. Med enkle formuleringer, der i ugerne efter blev positivt modtaget i eksempelvis P1’s ”Supertanker”, var det med andre ord, hvad Dronningen egentlig også gjorde opmærksom på i sin nytårstale, sådan at både børn og voksne kunne forstå det: ”Det vigtige er ikke, hvordan du ser ud, eller hvad du har opnået. Men hvem du er, og hvordan du er over for andre – dine venner og kammerater. Hvis man har så travlt med at opnå det bedste for sig selv hele tiden, kan man slet ikke se, hvordan andre har det.”

Disse betragtninger kunne jeg ikke lade være med at notere efter at have læst foromtalen af den nye DR 1-serie ”Danmarks bedste portrætmaler”, hvoraf andet afsnit sendes i aften:

”Hvem mestrer portrættets kunst? De kompetente dommere: Kunstkritiker Bente Scavenius, kunstner Simone Aaberg Kærn og gallerist Jesper Elg har udvalgt i alt 24 kunstnere, som konkurrerer om at blive Danmarks bedste portrætmaler (...). Med alt deres talent og kreativitet kæmper kunstnerne om at skabe det bedste portræt, men kun to går videre til semifinalen.”

Min spontane reaktion fremgår af overskriften til disse spalter. Med største respekt for demokratiske virkemidler, må det igen og igen fremhæves, at flertallet ikke altid har ret.

Netop i kulturelle sammenhænge er det en både ofte dyrekøbt, overset og triviel erfaring, at kvalitet og flertalsafgørelser i uendelig mange tilfælde ikke hører sammen. Banebrydende kunst mødes tit med uforstand og modvilje for siden hen at blive berømmet og højt værdsat. Det tager sin tid både at udøve og at modtage kunst.

Jeg vil bestemt sørge for at se alle seks afsnit af ”Danmarks bedste portrætmaler”. Serien er jo i sig selv tidskrævende interessant. Den skal derfor have sin chance. I aften skal det imidlertid vise sig, om det første afsnits skavanker bliver gentaget.

For det gav atter en gang eksempler på, at tv-kamerafolk ikke interesserer sig så meget for andres billeder som for deres egne.

Det resulterede i et skuffende misforhold mellem form og indhold. Som i så mange andre konkurrenceprogrammer får seerne ikke samme ”syn for sagn” som dommerne.

I stedet for dvælende optagelser af portrætternes tilblivelse, fik vi til overflod billeder af meget talende ansigter af kunstkritiker Bente Scavenius, kunstner Simone Aaberg Kærn og gallerist Jesper Elg, som har udvalgt de kunstnere, hvis billeder vi fik alt for hastige indtryk af.

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder.