Allan Olsen: Vi har brug for at vide så lidt som muligt så godt som muligt

Vi kender det fra diskussionerne om miljø, klima, økonomi og senest fra debatten om svineproduktion og sprogundervisning

"Vi har brug for at vide så lidt som muligt så godt som muligt," sagde musiker Allan Olsen i søndags til Radio24syv. (Arkivfoto fra Tønder Festival 2009)
"Vi har brug for at vide så lidt som muligt så godt som muligt," sagde musiker Allan Olsen i søndags til Radio24syv. (Arkivfoto fra Tønder Festival 2009). Foto: Martin Dam Kristensen Denmark.

Der tales jævnt hen om vækst og udbytte, som om de er entydigt positivt eller negativt ladede begreber.

Kvantitet og kvalitet forveksles. Mere og mere er ikke altid bedre og bedre. I et par af den forgangne weekends radioudsendelser blev disse forhold belyst på måder, der virkede særligt aktuelle her i adventstiden.

LÆS OGSÅ: Jordskælv sender rystelser gennem Tokyo

Tidligt søndag morgen kunne man i Mennesker og tro via DAB-radio på P1 lytte til Anders Laugesens dygtigt disponerede samtale med den danske zenbuddhistiske munk Finn Milo. Samtalen fandt sted i det nordlige Japan nær byen Sendai.

Lytterne fik indblik i en hverdag præget af selvdisciplineret praksis med sutralæsning, meditation og havearbejde. Selvom der naturligvis også blev talt om de helt specielle følgevirkninger af det japanske jordskælv i marts 2011, var emnet almengyldigt.

Det var i kun 70 kilometers afstand fra Finn Milos hus, at store områder blev hærget, og tusindvis af mennesker omkom af den efterfølgende tsunami. Også den efterfølgende atomkraftværkkatastrofe har siden fået stor symbolværdi.

Menneskehedens støt stigende behov for energiomsætning i form af såkaldt materielle goder synes umætteligt. Det søges vel at mærke ofte tilfredsstillet i en skæbnesvanger tro på, at den såkaldte udvikling ikke lader sig standse.

Den zenbuddhistiske munks indstilling, som man overfladisk hørt let kunne fristes til at kalde for puritansk med negativ klang, viste sig at være særdeles sympatisk ved at bygge på den opfattelse, at tro kan føre til vækst af anti-materiel rigdom af visdom og livsglæde.

Vi har brug for at vide så lidt som muligt så godt som muligt, sådan kunne Finn Milo godt have sagt. Ordene er imidlertid af den særdeles danske musiker Allan Olsen, der samme søndag formiddag var gæst i Weekendtillægget på Radio24syv.

Allan Olsens bemærkning faldt, efter at han på opfordring havde læst søndagens aviser, og efter at han havde gjort sig nogle tanker om massemediernes tsunami (læs: overflod) af informationsmængder og vidensproduktion.

Alt i alt var der tale om provokerende synspunkter, som fandt en smuk opsummering i højmessetransmissionen fra Jægersborg Kirke i Helsingør. Her fik sognepræst Hanne Sander talt om liv i håb og forventning om sand forandring: Ske din vilje, komme dit rige.

Det blev tydeliggjort, at Guds riges komme blev og fortsat bliver anført af den sagtmodige æselrytter og menneskesøn, Jesus. Efter hans sigende kunne forholdene være helt anderledes, om vi blot forstod at leve på egne og ikke andres omkostninger.

Sander talte om at sætte tæring efter næring, det vil sige ikke at bruge flere midler, end man selv råder over i et opgør med tidens ukristeligt forslugne grådighed og de former for (mis)vækst, der truer med at ødelægge Guds skaberværk. Mere af det bedre, tak!

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder