Ambitioner uden medfølgende evner og ressourcer

Men ét er ambitioner, noget ganske andet er evnen til og mulighederne for at leve op til dem.

Kurt Strand anmelder Radio & TV.
Kurt Strand anmelder Radio & TV. . Foto: .

DET ER EN på mange måder smuk ambition, som Radio 24syv har med sit daglige kulturprogram AK 24syv: to timer mellem 18 og 20 dedikeret en bred vifte af kunstarter og kulturbegivenheder. Tilmed sendes programmet på et noget nær genialt tidspunkt med mulig appel til lytteren som ikke lader indfange af P2's klassiske musik på FM-Båndet - og som først mange timer senere finder noget nogenlunde meningsfyldt tv.
To værter gør dagligt en ihærdig indsats med ressourcer, som helt åbenlyst er for få. Og det tæller helt klart på plussiden, at AK 24syv formår som for eksempel mandag aften i denne uge at spænde fra Bruce Springsteens nye udspil over protesterende kongelige balletdansere til et 10 år efter-interview med Popstars-stjernen Jon Nørgaard.
LÆS OGSÅ: Kurt Strand ser tv: Når billedet hvisker

Undervejs var også en fremtidsforsker i studiet for at give sit bud på teknologiers og kulturelle fænomeners udvikling i intet mindre end de næste hundrede år.

Ikke overraskende var fremtidsforskeren meget lidt konkret i sine svar. Måske fordi fremtidsforskning i bund og grund er en varebetegnelse, der dækker over, hvad der vel egentlig blot er en form for avanceret spåmandskunst?

Lidt mere konkret blev interviewet med den avancerede spåmand, da han blev udfordret med spørgsmål som hvordan måler du din egen succes?, og hvad har du forudsagt, som har vist sig at være rigtigt? Et par eksempler, blandt andet en forudsigelse af den aktuelle ACTA-konflikt om ophavsrettigheder, kom på banen.

Tid var der, som i mange Radio24syv-programmer, masser af. Men egentlig havde man som lytter nok været bedre tjent med et stringent interview på omkring 10 minutter i stedet for 25 minutters lidt for sludrende snakken frem og tilbage på en vinkel, der hele vejen igennem forekom temmelig uklar.

Årsagen til, at ikke bare fremtidsforsker-interviewet, men mange Radio24syv-interview forekommer for lange, er et grundproblem med for få ressourcer. Radio 24syv er resultat af et politisk kompromis, og er sat i verden med en tåbelig regel om, at kanalen kun må genudsende to timer i døgnet.

Et andet grundproblem er værternes evne til at løfte programmet. Mandag aften var kulturprogrammets værter René Fredensborg og Line Hoeck den ene meget snakkende, relativt selvsikker, men tilsyneladende også temmelig selvoptaget den anden knap så ordrig, temmelig usikker og alt for hakkende til rollen som lytternes betroede guide.

Med mange tidligere DR-medarbejdere og -erfaringer ombord er der næppe tvivl om, at Radio24syv på papiret anerkender, at radioværter skal være lytternes guider. Det er bare svært at høre, når ambitionerne tenderer til at drukne i manglende stringens og ligegyldig småsnak.

Og når det gælder kulturprogrammet AK 24syv, så lad det være et fromt ønske, at ressourcer, evner og ambitioner meget snart får lov at gå op i en højere enhed.

Det fortjener både radioen, værterne og lytterne med det både unikke og geniale sendetidspunkt in mente.

Kurt Strand er forfatter og journalist