Amerika – ja, men hvordan ligger landet?

I P1’s seks-delte serie ”En splittet nation – Baglandet i USA” har reporterne Anne Pilegaard Petersen og Mikkel Rønnau nysgerrigt rejst tværs gennem USA for at kunne give levende indtryk af, hvor broget sammensat landet er

Ifølge Den Danske Ordbog så kan spørgsmål om at vide, ”hvordan landet ligger” forstås som et ønske om at blive ”klar over den aktuelle situation”. Det samme ønske har lytterne den sidste måneds tid delvis fået opfyldt ved at at lytte til P1’s seks-delte serie ”En splittet nation – Baglandet i USA”.

Reporterne Anne Pilegaard Petersen og Mikkel Rønnau har nysgerrigt rejst tværs gennem USA for at kunne give levende indtryk af, hvor broget sammensat landet er. Dets kaotiske aktuelle situation vil efter alt at dømme i morgen og på onsdag blive ønskværdigt klargjort, når resultatet af Midtvejsvalget til Repræsentanternes Hus og dele af Senatet foreligger.

Fra byen Nogales på grænsen til Mexico og til Sutherland Springs i Texas, hvor en sindsforvirret mand med en riffel havde dræbt 26 mennesker i kirken First Baptist Church, tog Amme Pile- gaard Petersen og Mikkel Rønnau videre til Ocean Springs i Mississippi, hvor racedebatten og diskussionen om retten til at flage med sydstatsflaget eller ej er blusset op igen.

I dagene mellem radioudsendelserne om de splittelser, der i løbet af præsident Trumps første regeringsperiode har delt befolkningen lodret gennem lokalsamfund og familier, har seerne på anden vis i DR2’s ”Jersild om Trump” kunnet følge en valgkamp, som ser ud til at mobilisere flere vælgere end måske nogensinde – især de yngste!

”Make America great again!” (Gør Amerika stort igen!), sådan lyder og læses det igen og igen fra kampagnemøder og på plakater. Det er republikanernes efterhånden ulideligt fastholdte slogan. Et forstemmende eksempel på, hvor medrivende den slags i virkeligheden intetsigende slagord kan virke.

For det første: Er det ikke upræcist at tale om Amerika som noget entydigt? Hvorfor ikke ”nøjes” med at tale om USA? Amerika er jo betegnelsen på et overmåde stort kontinent, der er så vældigt, at det ofte opdeles i et Nordamerika og et Sydamerika. At være amerikaner er alene af den grund et særdeles vidt begreb.

For det andet: Hvad er det for en storhed, der tales om? Tænk engang, hvis der dermed mentes et mere rummeligt USA! Men det gør det bestemt ikke. ”Gør Amerika stort igen!” er blevet et motto, der står for det modsatte af storsind. Fra USA hører vi jo næsten ikke om andet end indskrænkninger, negativ påholdenhed og ubarmhjertige grænsedragninger.

For det tredje: Vi må håbe, at morgendagens valg vil blive en entydig demonstration af det bedste ved det USA, der opfordrer til troværdig frimodighed og tolerant ansvarlighed. Fri og bevar os for notoriske usandheder og udspekuleret forførende afledningsmanøvrer.

De sidste kan for eksempel gå ud på, at bilde vælgerne ind, at et USA med over 325 millioner indbyggere kan trues af en migrantkaravane på efterhånden kun 5-6.000 fattige deltagere. Hvordan fornuftigt begrunde en mobilisering af et tilsvarende antal bevæbnede soldater i den anledning?

Hvad med i stedet at bekæmpe årsagerne til, at der årligt begås 14-15.000 mord i USA

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder