Bedrag stjæler billedet – i tv-drama og i virkeligheden

Det er lidt tankevækkende, efter ”Herrens Veje” kommer ”Bedrag III” som den nye dramaserie. Efter livtag med troen kommer heksedansen om mammon. Den rækkefølge er desværre ikke begrænset til DR’s sendeflade søndag aften.

Maria Rich, som spiller Anna i serien, har udtalt: ”Vi alle er blot små skridt fra at blive kriminelle”. Nogle vil nok mene, at det er et stort skridt, men moralske skred er ikke nødvendigvis laviner. De kommer også som langsom erosion.
Maria Rich, som spiller Anna i serien, har udtalt: ”Vi alle er blot små skridt fra at blive kriminelle”. Nogle vil nok mene, at det er et stort skridt, men moralske skred er ikke nødvendigvis laviner. De kommer også som langsom erosion. Foto: Brian Curt Petersen/Ritzau Scanpix.

Det ser sort ud, når ”hvidvask” kan blive årets ord i Danmark, som det var tilfældet i 2018. Ja, sådan kunne man godt tænke, men selvfølgelig var der også andet og bedre at sige om Dannevang i fjor. Alligevel var det, som om bedrag, snyderi og fuskeri vældede frem i rå mængder.

Svindlere, bedragere, taskenspillere og hvidvaskere blev afsløret, og deres kispus med myndighederne og forbindelser med store banker blev en pinagtig affære. Det siges ganske vist, at forbrydelse betaler sig ikke, men det er nok ikke den følelse, der præger de banditter i habitter, som svindlede Danmark for 12,7 milliarder kroner i udbytteskat. Måske er følelsen mere udtalt hos Britta Nielsen, som er sigtet for at bedrage Socialstyrelsen for 111 millioner kroner. Hun sidder nu varetægtsfængslet, men formåede sandelig at yde sit bedrag til et år med svindel og bedrag.

I lyset af ovenstående er det ganske betegnende, at DR’s nye søndagsdrama bærer titlen ”Bedrag III”. Det er lidt tankevækkende, efter ”Herrens Veje” kommer ”Bedrag III” som den nye dramaserie. Efter livtag med troen kommer heksedansen om mammon. Den rækkefølge er desværre ikke begrænset til DR’s sendeflade søndag aften.

I ”Bedrag III” følger vi den unge Nicky fornemt spillet af Esben Smed, som også spillede ”Lykke-Per” i Bille Augusts filmatisering af Henrik Pontoppidans mesterværk. Også Nicky er en lykkeridder, men han har ingen visioner for Danmark som Pontoppidans Lykke-Per. Nicky ønsker bare at trække sig tilbage til Spanien og leve det søde liv for sine hashmillioner. Han prøver at få kontakt med sin lille søn, men er der faderhjerte, er der intet samfundssind. Lykke-Per som hashhandler, det er alligevel en kedelig udvikling.

Man synes også at kunne se en Britta Nielsen-type i ”Bedrag III” i form af bankrådgiveren Anna. En almindelig kvinde i en betroet stilling, som efter en karriereskuffelse og pres fra sin mand bevæger sig ind på en kriminel løbebane. Den tilsyneladende tilforladelige og lovlydige borger uden opvækst og tidligere gang i de kriminelle miljøer, som falder for fristelsen. Det er set før både i og uden for fiktionens verden.

Maria Rich, som spiller Anna i serien, har udtalt: ”Vi alle er blot små skridt fra at blive kriminelle”. Nogle vil nok mene, at det er et stort skridt, men moralske skred er ikke nødvendigvis laviner. De kommer også som langsom erosion.

Efter ”Bedrag III” skiftede programfladen til ”21 Søndag”, som kunne fortælle, hvordan Skat i 2015 var blevet tippet af en dansk advokat om svindlen med udbytteskat, men reaktionen havde ladet vente på sig, og ventetiden havde kostet statskassen 2,6 milliarder kroner. Virkeligheden er fætter til den gode fiktion.

Jo, der var nok af svindel og bedrag på DR 1 søndag aften, og mens skuespillere var gode, virkede Skat ærligt talt dilettantisk i forhold til virkelighedens bedragere. Måske var der også politikere, som skulle erkende deres ansvar for forholdene i Skat? Det bør ikke være ren fiktion, at magthaverne indrømmer deres fejl.

Jesper Bacher er sognepræst.