Prøv avisen

Blachman var for plat, så det blev en svensk krimi

Den svenske krimi-forfatter Jan Arnald, der skriver under pseudonymet Arne Dahl. Foto: Mogens Flindt

Jeg overvejede et øjeblik, om jeg skulle skrive om Thomas Blachmans nye program på DR 2. Sidste program lavede han sammen med modeskaberen Erik Brandt. Temaet var blandt andet interessen for deres egen penis, men jeg kom til den konklusion, at programmet simpelthen er så elendigt, at jeg ikke vil bruge tid på det her.

Noget langt meget mere interessant, man kan se i fjernsynet, er den svenske krimiserie, som jeg har set de sidste to onsdage på DR 2. Sidste gang byggede afsnittet på bogen Ondt blod , som er baseret på en svensk krimi af Arne Dahl om en politienhed kaldet A-gruppen.

Arne Dahl har skrevet 10 bøger i serien, og dette er en af de første. A-gruppen er en enhed under politiet i Stockholm. Jeg må tilstå, at jeg ikke hører til dem, der læser mange krimier, men jeg fik da både læst bogen Mænd der hader kvinder og set filmene. Ellers læser jeg ikke mange krimier, heller ikke svenske, fordi jeg ikke bryder mig om alt for blodige film og serier.

Jeg fik dog alligevel lyst til at se filmatiseringen af Arne Dahls krimier. Han er en anerkendt forfatter, der også har vundet flotte priser internationalt. Det er en ufatteligt spændende serie. Derfor har jeg også siddet klistret til skærmen to onsdage i træk, mens jeg overværede det ene mere sofistikerede mord efter det andet.

LÆS OGSÅ:Evolutionens vej til Gud

Men jeg burde måske have holdt mig fra Ondt blod, for det var godt nok en brutal omgang om en amerikansk seriemorder, der gennem 30 år har huseret i USA, og som nu angiveligt i dette afsnit tager til Sverige for at fortsætte sine ugerninger.

Seriemorderen har en baggrund som soldat i Vietnam, der har myrdet over 20 personer på en bestemt bestialsk metode udviklet af CIA, som blev brugt under Vietnam-krigen. Og nu arver svenskerne så problemet, da massemorderen sætter sig på et fly til Sverige for at fortsætte myrderierne der.

Men inden han gør det, efterlader han sig et visitkort i lufthavnen i New York, idet en svensk forfatter myrdes på gerningsmandens noget særprægede måde. Muligvis er der et link til CIA. I samarbejde med FBI går A-gruppen i gang med at opklare sagen. Jeg vil da gerne afsløre her, at det lykkes for A-gruppen som oplysning til dem, der ikke fik kigget med i onsdags.

Jeg synes, at der er en god balance mellem den uhyggelige historie og de personlige beretninger, der bliver plads til undervejs. Alle har deres forskellige problemer. Den ene har problemer med sin teenagersøn, der er på vej ud i noget snavs. En anden drikker for meget og er ulykkelig over en manglende forbindelse til sine to børn, som han ikke har set i 15 år. En tredje er ulykkelig over, at kæresten har pådraget sig en kræftsygdom.

Ja, og så bliver der også plads til en kærlighedsaffære mellem den svenske chef og en FBI-agent. Så denne ellers meget brutale krimi får også plads til de enkelte betjentes private små historier. Og det gør den faktisk værd at se.

Jeg kigger nok med, næste gang der vises en krimi om A-gruppen.

Gitte Seeberg er generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden