Brexit-kaos: Fortsættelse følger ...

For selvom det er fristende bare at ryste opgivende på hovedet, når Underhusets formand John Berkow igen og igen kalder de ærede parlamentsmedlemmer til orden, bliver det stedse vanskeligere at forstå briternes farefulde færd.

At dømme efter BBC-dokumentarerne ligger briterne, som de har redt. Det gamle imperiums selvsikkerhed er forvandlet til en uafvendelig boomerang. Det er absolut ikke en løsrevet tolkning, skriver journalist Kurt Strand.
At dømme efter BBC-dokumentarerne ligger briterne, som de har redt. Det gamle imperiums selvsikkerhed er forvandlet til en uafvendelig boomerang. Det er absolut ikke en løsrevet tolkning, skriver journalist Kurt Strand. Foto: Dylan Martinez/Ritzau Scanpix .

”Jeg sagde direkte til ham ’come on, David, vær realistisk. Jeg ved, at alle vil hjælpe dig, men ingen vil risikere en revolution i EU på grund af din tossede folkeafstemning’. Og for første gang så jeg frygt i hans øjne; endelig forstod han, hvad det var for en udfordring, han stod over for.”

Det er muligvis i strid med gængse, diplomatiske spilleregler, når EU-rådsformand Donald Tusk offentligt analyserer den umulige situation, som Storbritanniens tidligere premierminister David Cameron fik skabt for sig selv i 2016. Men hans knivskarpe præcision – som indgik i tre gennemarbejdede BBC-dokumentarer om EU’s kriser tirsdag, onsdag og torsdag aften på DR 2 – er en vigtig brik i forståelsen af det aktuelle Brexitvirvar.

For selvom det er fristende bare at ryste opgivende på hovedet, når Underhusets formand, John Berkow, igen og igen kalder de ærede parlamentsmedlemmer til orden, bliver det stedse vanskeligere at forstå briternes farefulde færd. I denne uge endda tilføjet et udspil fra nuværende premierminister Theresa May om det ellers unævnelige: en ny folkeafstemning.

At dømme efter BBC-dokumentarerne ligger briterne, som de har redt. Det gamle imperiums selvsikkerhed er forvandlet til en uafvendelig boomerang. Det er absolut ikke en løsrevet tolkning.

De gennemgående kilder i BBC-dokumentarerne er nemlig dem, som har siddet med ved forhandlingsbordene i Bruxelles og London. Og ligesom der næppe er diplomatiske bonuspoint at hente for Donald Tusk, vil heller ikke de tidligere franske præsidenter Nicolas Sarkozy og Francois Hollande hente ros i Downing Street 10 for deres ligefremhed, når de overbærende og hovedrystende fortæller om briternes håbløse forhandlingsstrategier.

Kortlægningen af forløbet er således eminent journalistik. Udsagn er i videst muligt omfang krydstjekket, og det huer næppe den forhenværende Cameron at se nogle af sine nærmeste medarbejdere og rådgivere understøtte analyserne af hans fatale fejlvurdering. At han ikke selv medvirker i nye interview om forløbet, er da også ganske påfaldende. På den anden side: Hvad skal manden dog sige uden at blive fuldstændig til grin?

Den sidste af tre dokumentarudsendelser – sendt torsdag aften – har flygtningekrisen i 2015 som omdrejningspunkt. Også den har tråde til det aktuelle exitkaos, som jo netop i går resulterede en absurd udgave af europa-parlamentsvalget i Storbritannien.

Hvad det hele ender med, vil selv de mest indsigtsfulde EU-iagttagere nok vægre sig ved at byde på.

Men ét er sikkert: Fortsættelse følger. Og vi vil mange gange endnu høre en dansk studievært spørge en korrespondent i London om, hvad der nu sker. Svaret vil blive indledt med en formulering, som er blevet temmelig tyndslidt siden Brexit-afstemningen for tre år siden: ”Det er et godt spørgsmål, som det er nærmest umuligt at svare på.”

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.