Brødrene Price har en god forståelse for danskernes særheder

Nyt program er at værne om særpræg for at bekæmpe ulighed, mener dagens mediekommentator

Med campingvogn på trækkrogen kører de to madglade brødre James og Adam Price Danmark rundt og besøger et land fuldt af skønne, vidunderlige, mærkelige - ja, endda besynderlige - egnsretter.
Med campingvogn på trækkrogen kører de to madglade brødre James og Adam Price Danmark rundt og besøger et land fuldt af skønne, vidunderlige, mærkelige - ja, endda besynderlige - egnsretter. . Foto: Kristian Brasen.

MEDENS DETTE SKRIVES torsdag formiddag, diskuterer man i P1 om, hvorvidt oplysninger om den enkeltes gener skal være til rådighed for for eksempel forsikringsselskaber eller ej. Bærer en kunde på for mange afvigende genetiske særpræg, skal vedkommende så kunne afvises?

Hvad skal vi stille op med de genetisk set dårlige liv? Skal vi i en ægte solidaritets navn ikke også her værne om det særprægede for at bekæmpe ulighed? Skal vi ikke forsvare en broget verden imod ethvert tiltag i retning af ensretning og homogenisering af folkeslag?

På en munter og begavet måde kunne seerne onsdag aften indirekte se disse spørgsmål besvaret på en appetitlig måde: Sig mig, hvad du spiser, og jeg skal sige dig, hvor du bor.

Sådan kunne man i hvert fald sige engang. Fra egn til egn skiftede spisevanerne på så karakteristisk vis, at de kunne fortælle noget væsentligt om lokalsamfundene.

Da det omkring afstemningerne, grænsedragningen og Genforeningen med det gamle danske grænseland i årene op til 1920 skulle afgøres, hvilke sindelag der prægede slesvigerne og sønderjyderne, virkede forskelle i madkultur tit som betydningsfulde markører af skel mellem tysk og dansk.

Mærkeligt at tænke på, at sådanne skel også har været og stadigvæk kan findes inden for kongerigets grænser.

Fra nord til syd, fra vest til øst kan man stadigvæk tale om egnsretter. Bare man forstår at smage og se godt efter. ”Venner, ser på Danmarks kort, ser, så I det aldrig glemmer, til hver plet har fået stemmer“” som Chr. Richardt (1831-1892) skrev længe inden Genforeningen.

Har man det rette gehør, så kan det stadigvæk dokumenteres, at danskerne altid har været et multikulturelt folk. Med dialekter, folkedragter, vidt forskellige, geografisk bestemte erhverv og musikalske udtryk har broget sammensatte adfærdsmønstre behersket landet.

Brødrene Adam og James Price har i deres nyeste udgaver af DR 1-programserien ”Spise med Price” vist, at de har stærkt udviklede sanser for netop den slags særpræg. Med campingvogn på trækkrogen kører de to kyndige kokke land og rige rundt. Meget apropos det ovenfor nævnte var de onsdag aften nået til de sønderjyske egne.

Fra Sønderjylland blev der ifølge en omhyggeligt bogstaveret foromtale budt på både surrib, snysk og skrædderduels og selvfølgelig solæg og ringriderpølser. Ja, Adam sprang endda demonstrativt på en hest og forsøgte på sin egen ridderlige måde at værne om lokalhistoriske særpræg for at bekæmpe ulighederne i vilkårene for den nationale/regionale kulturkamp.

Under Dybbøl Mølles historiske vingesus bagte James en af de klassiske 21 kager fra det berømte sønderjyske kagebord: ristorte. Den blev naturligvis serveret med respekt for de nationale farver: hvidt flødeskum med toppe af rødt syltetøj.

Dertil blev der drukket ”farisæere”: kaffe med rom og flødeskum! Da sendte jeg en venlig tanke til forfatteren Peter Seeberg (1925-1999). Sådan noget vidste han alt om!

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder