Carl Nielsen burde have været fejret i DR Kirken

Gudstjenestetransmissionen lukker ned for sommeren de næste tre måneder. De kunne ellers være brugt på at synge Carl Nielsen-melodier og vise kirker fulde af turister, skriver Leif Hjernøe

I dag er det 150 år siden, komponisten Carl Nielsen blev født. Det burde ikke mindst DR Kirken have markeret bedre.
I dag er det 150 år siden, komponisten Carl Nielsen blev født. Det burde ikke mindst DR Kirken have markeret bedre. Foto: Scanpix.

I DAG ER DET SÅ 150-årsdagen for Carl Nielsens fødsel, den 9. juni 1865. Den runde fødselsdag markeres naturligvis af DR i både radio og tv. Naturligvis, fordi denne ufatteligt produktive komponist uden tvivl hører til blandt de største tonekunstnere i moderne tid.

Carl Nielsen døde den 3. oktober 1931, 66 år gammel. Hans alder taget i betragtning er det storslået, at hans musik har gjort sig gældende fra det ene århundrede til det andet og nu det tredje. Selvom der gik nogle årtier efter hans død, inden de store symfoniske værker vandt anerkendelse ude i den store verden, så var han i levende live både nationalt, folkeligt og dermed også kirkeligt højt værdsat.

Mere end 30 af hans melodier anvendes stadigvæk i Højskolesangbogen. Også i Den Danske Salmebog angives et stort antal. Hvor mange kan ikke sådan lige ses, da salmebogen desværre ikke har en fortegnelse over komponisterne, sådan som der er et register over salmernes forfattere.

Seks store symfonier, koncerter for violin, fløjte eller klarinet, operaer og utallige kammermusikalske værker blev det til. I denne uge kan man undervejs i transmissionen af morgenandagten fra Københavns Domkirke lytte til korvers med melodi af Carl Nielsen. Og ikke af Erling Lindgren, som der stod i programinformationen. Sådan kunne Nielsen også have været fejret ved at benytte de kommende sommermåneder til at præsentere kirkemusikkomponisten Carl Nielsen i DR Kirken.

Tværtimod, kan man sige, skete der det, at seerne i går - dagen før dagen! - kunne høre og se DR Kirken på kanal DR K for sidste gang i dette halvår. Det er slut med at sende genudsendelsen af søndagens DR Kirken, sådan som det hver mandag formiddag ellers normalt har været muligt.

Efter morgenandagten på DR K lyttede jeg til Sophia Ziegler Nohr med ”Just Bow Your Head, Little Flower”. Igen var programinformationen ikke i overensstemmelse med det offentliggjorte radioprogram. Der stod på skærmen kun noget om en Carl Nielsen-serie. Ellers intet nærmere oplysende. Det virkede alt i alt overfladisk og sjusket planlagt.

Som om Gud holder sommerferie, kommer der ikke udsendelser fra DR Kirken førend transmissionen af bispevielsen i Aarhus Domkirke den 6. september. Så i netop de tre måneder, hvor formodentlig flere end ellers har tid til at se en gudstjeneste, lukker DR ned. Også for syge og bevægelseshæmmede er det en dårlig omend desværre ikke uventet disposition.

Det er et beklageligt programmæssigt tomrum, der atter engang opstår. Som mange andre end åbenbart DR ved, så udfolder der sig rundt om i sommerlandet et aktivt kirkeliv. Turister - også udenlandske! - har det med at gå i de lokale sognekirker.

Fra feriestederne kunne der have været sendt DR Kirken. Carl Nielsens salmemelodier og kirkemusik kunne have været præsenteret for såvel danske seere som for udlændingene. Se og lyt, sådan gør vi også her i vores land!

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder