Dagbog fra et lukket land

TO AFSNIT UD AF TRE har været bragt i denne uge om Nordkorea på P1

Esmann tager os med ind i nordkoreanernes verden. Ifølge ham støtter en stor del af befolkningen styret. Vi hører om, hvordan nygifte par som det første efter vielsen lægger blomster på det nærmeste monument over Kim-familien.
Esmann tager os med ind i nordkoreanernes verden. Ifølge ham støtter en stor del af befolkningen styret. Vi hører om, hvordan nygifte par som det første efter vielsen lægger blomster på det nærmeste monument over Kim-familien. Foto: Lars Bech Denmark.

Frank Esmann har besøgt det lukkede land og lavet en fremragende serie om det uforståelige diktatur, hvor tre ledere af familien Kim: den kære leder, den store leder og den unge leder har regeret landet med hård hånd siden 1948.

Befolkningen forbinder familien med noget guddommeligt, som også er omgivet af stor mystik. Skræmmende imponerende er det i hvert fald, når 80.000 mennesker optræder i et to timer langt show i april for at fejre, at det er 100 år siden, at landets grundlægger blev født.

LÆS OGSÅ: Nordkorea er en uforudsigelig og ustyrlig nabo

Esmann tager os med ind i nordkoreanernes verden. Ifølge ham støtter en stor del af befolkningen styret. Vi hører om, hvordan nygifte par som det første efter vielsen lægger blomster på det nærmeste monument over Kim-familien.

Men befolkningen bliver hjernevasket og har ingen adgang til informationer uden for Nordkorea. Og alle elsker nok alligevel ikke familien Kim, mener Esmann, selvom han oplever det sådan, når han færdes i landet.

Det er et hårdt klassesamfund, hvor det går værst ud over klassefjender og deres afkom i tre generationer. De skal elimineres, mente Kim Il-Sung. Og det efterleves stadig.

Der er nemlig tre grupper af mennesker i Nordkorea. Der er overklassen, som er ansat i statsadministrationen, militæret og for eksemplel efterretningstjenesten. Den anden klasse er soldater og arbejdere. Og så er der den tredje klasse, som er tidligere jordbesiddere, kristne, familier, der har arbejdet for den tidligere besættelsesmagt Japan, og så dem, der er faldet i unåde.

Disse mennesker er klassefjenderne, og de og deres afkom i tre generationer skal ryddes af vejen. Vi hører, at falder man i unåde og bliver sendt i arbejdslejr, gælder det ikke kun klassefjenden, men hele familien. Tilhører man denne tredje klasse, er man fortabt.

Kristeligt Dagblad udgav for nogen tid siden Blaine Hardens bog Flugten fra Camp 14. Camp 14 er en fangelejr nord fra hovedstaden Pyongyang. Menneskerettighedsorganisationer og USA skønner, at omkring 200.000 mennesker sidder i disse lejre.

Bogen bygger på interview med den tilsyneladende eneste fange, der nogensinde er undsluppet. I et areal på 48 gange 24 kilometer antages at leve 15.000 fanger. Det er familier, som lever under de værst tænkelige forhold. I bogen kan man læse om, hvordan den tidligere fange blev tvunget til at overvære henrettelsen af sine forældre, og om, hvordan fangerne sultes, mishandles, voldtages og henrettes vilkårligt.

De er så underernærede, at de allerede som 40-årige begynder at gå foroverbøjet på grund af svækkede knogler. Deres dag går med blandt andet arbejde i minerne og med at sy tøj.

Frank Esmann slutter sidste udsendelse af med at fortælle om den demilitariserede zone, som han beskriver som den mest militariserede i verden. Det er virkelig en spændende og skræmmende udsendelse om det nordkoreanske diktatur. Jeg skal med sikkerhed høre sidste afsnit på mandag.

Gitte Seeberg er generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden