Det er mildest talt uhyggeligt, hvordan internettet er blevet en jagtmark for de pædofile

Hvis tv-programmet ”Børnelokkerne” bare har hindret ét seksuelt overgreb mod børn, er det indsatsen værd. Men programmet befinder sig også i en gråzone, skriver sognepræst

I programmet ”Børnelokkerne” forsøger Henrik Qvortrup at lokke pædofile ud af busken. –
I programmet ”Børnelokkerne” forsøger Henrik Qvortrup at lokke pædofile ud af busken. – . Foto: TV3.

JEG HAR ET lettere anstrengt forhold til TV 3 og kan for eksempel ikke vænne mig til de evindeligt forstyrrende reklameblokke. Man kan imidlertid heller ikke nægte, at det er en stor dansksproget tv-kanal, som er med til at tegne mediebilledet på disse breddegrader. Jeg må også vedgå, at et program som ”Luksusfælden” er en velgørende og usentimental lektie i økonomisk ansvarlighed, som hjælper mennesker på fode og gør deres kreditorer glade.

”Luksusfælden” handler om den overforbrugets fælde, som mennesker selv går i, men der findes også et andet program på kanalen, hvor redaktionen opstiller en fælde. Jeg tænker på programmet ”Børnelokkerne” med den tidligere Se og Hør-redaktør Henrik Qvortrup som vært. Før programmet begyndte, løb der en advarende tekst hen over skærmen: ”Det følgende program indeholder scener, der kan virke forstyrrende for nogle seere.” For nogle seere? Man må da håbe, at det virker forstyrrende for alle at se, hvordan Henrik Qvortrup og hans redaktion lokker pædofile ud af busken ved at oprette falske netprofiler for piger og drenge i 7. klasse.

Efter oprettelsen af de opdigtede profiler, som skulle tilhøre 13-årige børn, varede det ikke længe, før voksne mænd henvendte sig med seksuelle tilbud, hvis ordlyd ikke skal gengives i en agtværdig avis. Efter at redaktionen havde skrevet med mændene, blev der aftalt et møde. Den pædofile troppede op i den tro, at han havde fået et offer i fælden, men i stedet var det ham selv, som gik i TV 3’s fælde. Han blev således mødt af Henrik Qvortrup, et kamerahold og yderst pinagtige spørgsmål. Tv-holdet medbragte også en vagtmand, hvis den pædofile mænd skulle modsætte sig en civil anholdelse, og så blev manden senere afhentet af eller bragt til politiet, som var blevet varskoet om sagen.

DET ER MILDEST TALT UHYGGELIGT, hvordan internettet er blevet en jagtmark for de pædofile, og er det ikke kun rimeligt, at pædofile nu selv bliver jagtet og kommer en tur i den offentlige gabestok? Deres ansigtstræk blev ganske vist sløret, men mon ikke deres nærmeste bekendte vil kunne genkende dem? Hvis ”Børnelokkerne” bare har hindret ét seksuelt overgreb mod børn, er det indsatsen værd. Men programmet befinder sig også i en gråzone, hvor mediet ikke bare rapporterer fra virkeligheden, men arrangerer den og griber ind. Henrik Qvortrup kom jo til at agere som en slags selvbestaltet civil politibetjent. Politiet har da også kommenteret programmet og anbefalet at overlade politiarbejdet netop til politiet.

Henrik Qvortrup havde i hvert fald en god sag, da han konfronterede justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om de meget milde straffe, som blev de pædofile til del, sommetider et par måneders betinget fængsel og noget samfundstjeneste. Det ville justitsministeren kigge nærmere på. Hvorfor er det mon ikke sket for længst?

I 2016 fik Henrik Qvortrup selv en fængselsdom for sin andel i Se og Hør-sagen. Henrik Qvortrup blev straffet for at krænke de kendtes privatliv, men de, som vil krænke børn, bør da straffes desto hårdere.

Jesper Bacher er sognepræst.