Sørine Gotfredsen: Præst, der tror på reinkarnation, er kirkens årlige klovnenummer

Sognepræst Annette Berg, der tror på reinkarnation, skylder sine kolleger og alle kirkens medlemmer en undskyldning, mener Sørine Gotfredsen. Hvorpå hun passende kan overveje, om det fremover er præst, hun skal være

Så er der med sognepræst Annette Bergs tro på reinkarnation gang i endnu et kirkeligt klovnenummer, der kan give nyhedsstrømmen lidt ekstra kolorit. Og som en trold af en æske dukker Thorkild Grosbøll (billedet) så op. Hans bitterhed over for folkekirken er så stor, at han automatisk forsvarer alt, hvad der går den på tværs, skriver Sørine Gotfredsen.
Så er der med sognepræst Annette Bergs tro på reinkarnation gang i endnu et kirkeligt klovnenummer, der kan give nyhedsstrømmen lidt ekstra kolorit. Og som en trold af en æske dukker Thorkild Grosbøll (billedet) så op. Hans bitterhed over for folkekirken er så stor, at han automatisk forsvarer alt, hvad der går den på tværs, skriver Sørine Gotfredsen. . Foto: Leif Tuxen.

”Man skal bare sige ét ord, så kommer man i medierne.” Sådan sagde præst Annette Berg tirsdag aften på TV 2, mens hun sammen med nogle bekendte sad og morede sig over uventet opmærksomhed.

Sagen er dog, at det ikke er særlig morsomt. Og at det i øvrigt heller ikke er rigtigt. Man skal ikke bare sige ét ord. Man skal sige adskillige uigennemtænkte ord, og når man som Annette Berg meddeler offentligheden, at man som folkekirkepræst tror på reinkarnation, vil enhver forstandig journalist kaste sig over det.

Det er både teologisk håbløst og ødelæggende for kirkens omdømme, og Annette Berg skylder sine kolleger og alle kirkens medlemmer en undskyldning. Hvorpå hun passende kan overveje, om det fremover er præst, hun skal være.

”Jeg vil gerne holde nogle døre åbne“”, siger hun i forsøget på at forklare, hvordan hun kan være fortaler for sjælevandring, mens kristendommen intet har med den forestilling at gøre.

Dermed har hun langt hen ad vejen diskvalificeret den teologiske uddannelse, for hvis den altid ”skal holde dørene åbne”, findes der ingen nogenlunde faste definitioner. Og så er der ingen teologi, men kun endeløse forestillinger og fornemmelser.

Det er oplagt, at TV 2 og andre medier tager fat i denne sag. Jeg ville som redaktør gøre det samme, for det er interessant, hvad der foregår i kirken i disse år. Jeg ved godt, at nogen mener, at det er medierne, der løbende sætter fælder for de teologer, der siger mærkelige ting, men det er ikke rigtigt. Teologerne taler frivilligt og for egen regning.

Sidste år var det Per Ramsdal og hans studentikose opgør med opstandelsen, der fyldte billedet, og nu er det (jeg låner lige en Messerschmidt-vending) en forvirret pige fra Vig, der vil have ”meget mere magi” ind i kirken. Og hver gang dukker Thorkild Grosbøll op som trolden af æsken, der efter sin egen kontrovers med bekendelserne har opbygget et så bittert syn på kirken, at han automatisk forsvarer alt, hvad der går den på tværs.

Således også på TV 2, hvor Grosbøll udtalte, at mens han ikke selv vil forbindes med troen på reinkarnation, vil han forsvare præstens ret til at bekende sig til det. For kirken skal rumme alle idioter, som han siger.

Det gør den efterhånden også, og spørgsmålet er nu, om Annette Berg ligesom Per Ramsdal skal tvinges i efteruddannelse, eller om der vil blive gået mere kontant til værks.

Hendes formuleringer nøjes ikke med at udfordre kristne læresætninger, men ophøjer noget, der intet har med kristendom at gøre, og man ville gerne være fluen på væggen, når biskop Peter Fischer-Møller tager hende i samtale. Dørene skal vist stå meget åbne, hvis det skal ende i fordragelighed.

Vi nærmer os punktet, hvor medierne troligt kan regne med det årlige kirkelige klovnenummer, der kan give nyhedsstrømmen ekstra kolorit.

Journalistisk set er det en gave med denne faste strøm af tågesnak. For folkekirken er det en tragedie, og hvis ikke det skal fortsætte i det uendelige, skal dørene snart lukkes lidt til igen.

Sørine Gotfredsen er forfatter, præst og journalist