Kurt Strand: Drabet på Nedim Yasar viser, hvor vigtigt det er at passe på ytringsfriheden

Selvom det er sagt og skrevet tusindvis af gange før, kan det ikke gentages for tit: Retten til at ytre sig er fundamental i et demokratisk samfund, skriver journalist Kurt Strand

Den tidligere bandeleder Nedim Yasar blev dræbt i mandags, efter en reception for udgivelsen af bogen ”Rødder – en gangsters udvej”. –
Den tidligere bandeleder Nedim Yasar blev dræbt i mandags, efter en reception for udgivelsen af bogen ”Rødder – en gangsters udvej”. – . Foto: Tobias Nicolai.

LIKVIDERINGEN AF DEN tidligere Los Guerreros-bandeleder Nedim Yasar har med god grund fyldt mange spalter, sendeminutter og opslag på sociale medier de seneste dage. Yasar blev skudt ned på Nørrebro i København efter en bogreception mandag aften, hvor han havde fejret udgivelsen af bogen ”Rødder – en gangsters udvej”, der ifølge beskrivelserne er et opgør med en rå og kriminel fortid. Og samtidig en advarsel til andre mod at følge hans spor i indvandrerbandernes kriminelle parallelsamfund. Efter et såkaldt exitprogram i 2012 var det lykkedes for Nedim Yasar at bryde med sin fortid; i gang med uddannelse, job som radiovært og efterspurgt som rådgiver og foredragsholder. Meget pegede således i den rigtige retning, men desværre er det en kendt sag, at bandemiljøets såkaldte broderskab ikke levner tolerance for den slags.

NEDIM YASAR VAR særdeles synlig i medierne. I stribevis af tv-udsendelser, radioindslag og artikler har han fortalt om bandelivet, om krigen mellem banderne og om sin egen vej væk. Men han var ifølge flere medier også opmærksom på, at det lige pludselig kunne være slut; at der bag næste gadehjørne ville lure en kryster, som med en eller flere patroner ville forsøge at sætte punktum for hans beretning.

Således fortalte han DR 2-udsendelsen ”Adgang med Abdel” i december sidste år, at han af hensyn til sin egen sikkerhed holdt sig væk fra Nørrebro. ”Efter at jeg er begyndt at medvirke i mange programmer, er det ikke sikkert for mig. Og det er også politiets vurdering, at det ville være dumt af mig.”

I samme udsendelse forklarede han, hvorfor han havde valgt at løbe risikoen; at tale i stedet for at tie: ”Hvis man går under jorden, hvem skal så gå ud og tale den her sag? Nu ved jeg bare, at jeg har en viden om den verden, som jeg kan give videre. Og så har jeg også selv en søn på fem år, og når jeg kan se udviklingen med unge mennesker, der bliver rekrutteret, så bliver jeg jo nødt til at sige noget for at kunne hjælpe til.”

HVAD MOTIVET BAG fjernelsen af Nedim Yasar var, vides ikke i skrivende stund. Men det ligner en tanke, at han skulle gøres tavs. For som en tidligere højtstående Bandidos-rocker Martin Celosse-Andersen udtrykte det i TV Avisen tirsdag aften:

”Jeg er ikke i nogen overhængende risiko, men jeg vender jo alligevel blikket mod mig selv og tænker: Uha, det var godt nok voldsomt. Og har jeg samlet puslespillet korrekt, for hvis jeg har samlet det forkert, så kan man her se, hvad der sker.”

Tanken er forståelig. Men også trist. For selvom det er sagt og skrevet tusindvis af gange før, kan det ikke gentages for tit:

Retten til at ytre sig er fundamental i et demokratisk samfund. Intet demokrati uden ytringsfrihed. Og ingen ytringsfrihed uden demokrati. De to er hinandens forudsætninger, og det meningsløse drab på Nedim Yasar er et vink med en vognstang om, hvor vigtigt det er at passe på demokratiets dyrebare juvel.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.