Gad vide om Ellemann og Lykketoft nogensinde har taget fejl?

I programmet ”Uffe og Mogens om verden” sidder de tidligere udenrigsministre og partiformænd for henholdsvis Venstre og Socialdemokratiet på dk4 og analyserer verdens skæve gang mestendels i idel enighed og urokkelig tiltro til eget klarsyn, skriver sognepræst i mediekommentaren

Hvad angår Europa, begræd de herrer Brexit og tog afstand fra folkeafstemninger. Uffe Ellemann-Jensen mente, at ”folkeafstemninger var grundlæggende udemokratiske”, mens Mogens Lykketoft fortalte, hvordan han engang havde advaret andre europæiske ledere mod folkeafstemninger.
Hvad angår Europa, begræd de herrer Brexit og tog afstand fra folkeafstemninger. Uffe Ellemann-Jensen mente, at ”folkeafstemninger var grundlæggende udemokratiske”, mens Mogens Lykketoft fortalte, hvordan han engang havde advaret andre europæiske ledere mod folkeafstemninger. Foto: Leif Tuxen.

ENGANG PRØVEDE JEG på Facebook for eksperimentets skyld at opfordre til at fortælle om sine største politiske fejltagelser og åbnede selv ballet ved at nævne min støtte til den amerikanske invasion af Irak. Jeg vil nu ikke sige, at der var mange, som bød ind med deres politiske fejltagelser.

Måske har folk ikke taget politisk fejl, eller så ønsker de bare ikke at dele deres fejl. Gad vide, hvad Uffe Ellemann-Jensen (V) og Mogens Lykketoft (S) ville svare, hvis de fik samme spørgsmål?

DET STREJFEDE MIG, da jeg for nylig så ”Uffe og Mogens om verden”. Her sidder de tidligere udenrigsministre og partiformænd for henholdsvis Venstre og Socialdemokratiet på dk4 og analyserer verdens skæve gang mestendels i idel enighed og urokkelig tiltro til eget klarsyn.

Mon de ville kunne komme i tanke om nogen politiske fejltagelser? Måske, men det faldt i hvert fald ikke intervieweren Charlotte Flindt Pedersen, direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab, ind at spørge. Hun smilede bare indforstået, mens de politiske veteraner udlagde teksten foran et publikum.

Nu er så vel Uffe Ellemann-Jensen som Mogens Lykketoft erfarne folk med mangeårig gang i magtens korridorer og på den udenrigspolitiske scene, så de taler med vægt, men ”Uffe og Mogens om verden” ville være et mere vægtigt program, hvis de fik noget modspil.

Begge beklagede det opbrud i de vante mønstre i udenrigspolitikken og den uorden, som de kunne konstatere i det internationale samfund. Den store slyngel var selvsagt den amerikanske præsident Donald Trump. Han repræsenterede ifølge Mogens Lykketoft ”grænseoverskridende gak”. Mogens Lykketoft kritiserede også Trumps ”krigsførelse med Kina” på det handelspolitiske område.

MAN KAN SIGE MEGET om Donald Trump, men det kan alligevel undre, at Mogens Lykketoft tilsyneladende lægger hele ansvaret på den amerikanske præsident.

Kan han ikke gøre noget rigtigt, fordi han er Donald Trump? Så vidt jeg har forstået, er det en kendt sag, at kineserne manipulerer deres valuta, subsidierer udvalgte sektorer og er kolde over patent og ophavsret, mens de presser udenlandske virksomheder til at udlevere knowhow. Det kalder ærligt talt på et modspil. Jo stærkere Kina bliver økonomisk, bliver Kina også politisk, og lad os ikke glemme, at Kina er en forhærdet diktaturstat.

Hvad angår Europa, begræd de herrer Brexit og tog afstand fra folkeafstemninger. Uffe Ellemann-Jensen mente, at ”folkeafstemninger var grundlæggende udemokratiske”, mens Mogens Lykketoft fortalte, hvordan han engang havde advaret andre europæiske ledere mod folkeafstemninger. ”Hvis I vil bevare det europæiske samarbejde.” Man bør altså ikke lægge det europæiske samarbejde ud til folkeafstemning, fordi folk stemmer ikke, som de skal. Det er simpelthen for farligt.

Nej, folket er et tilbagevendende problem i folkestyret, og bedre var det, om man bare lagde sin skæbne i hænderne på de professionelle politikere a la Uffe og Mogens.

Der er grænser for, hvad man kan overlade til vælgerne.

Jesper Bacher er sognepræst.