Det britiske drama

Cameron løb med sejren

TV 2's Ulla Terkelsen flakker i mine øjne for meget rundt, og den ene dag sidder hun og bliver sentimental over kongehusets prinsesser, mens hun den næste forsøger at analysere toppolitik. Journalister bør holde tingene adskilt, mener Sørine Gotfredsen. -
TV 2's Ulla Terkelsen flakker i mine øjne for meget rundt, og den ene dag sidder hun og bliver sentimental over kongehusets prinsesser, mens hun den næste forsøger at analysere toppolitik. Journalister bør holde tingene adskilt, mener Sørine Gotfredsen. - . Foto: Leif Tuxen.

NATURLIGT NOK har de seneste døgn mediemæssigt været domineret af valget i Storbritannien. I går morges stod det klart, at den konservative David Cameron nærmest overlegent beholder magten, og mens Labour modtog en betragtelig lussing, blev det til gengæld til stor fremgang for det skotske nationale SNP.

De nationale og EU-kritiske kræfter er på spil i England, og David Cameron understregede da også i sin første spæde sejrstale, at det nu handler om at holde sammen internt i det britiske kongerige. Der skal gives mere selvbestemmelse til Skotland og Wales, lød det, for Cameron ønsker naturligvis ikke, at skotterne igen skal begynde at drømme om løsrivelse.

Det har været særdeles interessant at følge med i det engelske drama, for Storbritannien er ikke blot en væsentlig og historisk set afholdt europæisk nabo. Der er også her bevægelser på spil, der kan blive relevante for Danmark, og mens de sidste stemmer blev talt op, beskæftigede DR 2 sig indgående med Storbritanniens forhold til resten af Europa.

David Cameron har for længst lovet sit folk en afstemning om EU-medlemskabet, og med de konservatives sejr er vi måske nået et skridt nærmere et decideret brud mellem briterne og EU. Omkring halvdelen af briterne hævdes at ville ud af EU, og når man tænker tilbage på den store EU-glæde gennem årene - jeg husker for eksempel, da Uffe Ellemann-Jensen (V) i 1980'erne gik rundt med gule unionsstjerner på sokkerne - er det helt bemærkelsesværdigt, at vi er nået hertil.

Den klare konservative sejr er med til at nære en oprigtig bekymring i EU-kredse, omend Bertel Haarder (V) i går morges kraftigt anbefalede, at man strækker sig langt for at beholde Storbritannien i vor midte. Og i øvrigt ikke begynder at få fikse idéer om kommende EU-afstemninger herhjemme.

Et andet opsigtsvækkende element ved det britiske valg er, at en skotsk politiker på kun 20 år har fået en plads i parlamentet. Det er det yngste parlamentsmedlem siden - ”og hold nu godt fast”, sagde den kvindelige vært på TV 2 News, ”for jeg troede ikke mine egne øjne, da jeg så det” - 1667.

Nej, den slags kan være svært at forstå for en yngre dansk journalist, der er opdraget i en løbende hyldest af ungdom for enhver pris. Og i et land, hvor vi for fire år siden fik den yngste regering i hele Europa, hvilket mange faktisk dengang opfattede som et stort aktiv i sig selv.

Men når alt dette er sagt, kan man slå fast, at dækningen af det britiske valg generelt har været grundig og saglig. Jeg foretrækker klart DR's reporter Niels Kvale frem for TV 2's Ulla Terkelsen. Førstnævnte har i de seneste døgn orienteret nøgternt og indsigtsfuldt og har større troværdighed end Terkelsen, der i mine øjne flakker for meget rundt og den ene dag sidder og bliver sentimental over kongehusets prinsesser, mens hun den næste forsøger at analysere toppolitik.

Journalister bør holde tingene adskilt. Der er forskel på det kulørte stof og den seriøse situation i Europa, og det britiske valg tilhører unægtelig den sidste kategori.

Sørine Gotfredsen er forfatter, præst og journalist