Sørine Gotfredsen: DR-værts sprogbrug hører til i en rockerborg

Det er af og til svært at være stolt af DR, skriver Sørine Gotfredsen i mediekommentaren

PÅ ET TIDSPUNKT konstaterer Søren Kierkegaard, at det ville være frygteligt, hvis mennesket en dag opfandt en maskine, hvor én stemme kunne tale til hele folket på én gang.

Han forudså problemer angående ensretning og forråelse, og havde Kierkegaard levet i dag, ville han sikkert konstatere, at omtalte maskine i form af radio og tv lever op til bekymringen.

For eksempel er DR ikke sluppet særlig godt fra det de seneste dage. For en uge siden udfoldede vært for P1-programmet ”Bagklog”, Esben Kjær, sig med en virkelig ekstrem sprogbrug.

KLF, Kirke & Medier havde i eget magasin kritiseret Esben Kjær for at tale for grimt i sit program, hvilket denne tilsyneladende blev så vred over, at han flippede sprogligt ud og udgød alt det værste, han kunne hitte på. Redaktionschef i DR, Judith Skriver, har medgivet, at grænsen her blev overskredet, men det er jo satire, får hun straks tilføjet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Som så mange andre gemmer hun sig bag tidens krysteremblem, der skaber et alt for stort puderum for mediepersonligheder, der her kan boltre sig som uledsagede børn, uden for alvor at stå til ansvar for noget. Jeg har sagt det før.

ESBEN KJÆR ER DYGTIG, ”Bagklog” er ofte værd at lytte til, men hvorfor f….. skal han indimellem falde hele vejen ned i det mest idiotiske dyb? Den sprogbrug, Esben Kjær forleden benyttede sig af, hører knap nok til på et værtshus, snarere i en rockerborg, men den findes altså også i DR, og man kan kun takke KLF, Kirke & Medier for at insistere på en vis standard i en branche, der bestemt har brug for moralsk vejledning.

Denne uge har understreget det i særlig grad, og jeg beklager at være nødt til for anden gang på få dage at nævne DR’s ”Gift ved første blik” – den usmagelige reality-serie, hvor mennesker, der ikke kender hinanden, bliver gift og for åben skærm udlever eksperimentet som ægtepar.

Torsdag aften blev jeg en smule paf og må endnu mere undres over, at en præst virkelig vil medvirke som en af eksperterne bag fænomenet. En kvinde blev denne aften udstillet på den mest hjerteskærende måde. Ægtemanden havde på bryllupsrejsen mistet enhver interesse, hun sidder nu grædende ved siden af ham, tilsyneladende dybt fortvivlet, han ignorerer hende og fortæller bagefter seerne, at han fra første blik fandt hende uattraktiv.

Det er så ondt og så koldt, at Søren Kierkegaard ville have fået et besvimelsesanfald, og DR skylder en forklaring. Ja, en beklagelse, for her kan man vel ikke slippe af sted med at kalde det satire.

Eller kan man? Er den ironisk distancerede mentalitet efterhånden blevet så udtalt, at vi reelt ikke længere forstår, at det er virkelige menneskeliv, der er på spil?

Visse øjeblikke i livet glemmer man aldrig, endnu mindre hvis hele nationen har kigget med, og der må for nogle være varige konsekvenser forbundet med at have optrådt i et program som dette.

Søren Kierkegaard frygtede, at mediemaskinen ville skabe brutal flokmentalitet, og han fik ret.

Det er af og til svært at være stolt af hele Danmarks Radio.

Sørine Gotfredsen er sognepræst og debattør.