Kurt Strand har været offline i sin sommerferie: Det føltes godt med en pause fra nyhederne

Stakken af ulæste aviser voksede støt henover juli samtidig med tiltagende rustdannelser på fjernkontrollerne til tv og radio. Det føltes godt og rigtigt at tage en pause, skriver Kurt Strand

Fem ugers sommerferie er – for mit vedkommende – slut. Fem uger uden deadlines og andre arbejdsmæssige forpligtelser. Og derfor også fem uger med mere eller mindre bevidst fravalg af nyheder.

Lidt besynderligt, egentlig. For som journalist er det helt afgørende at følge med og være nogenlunde opdateret om stort og småt. Tilmed er jeg jo afhængig af, at en masse andre mennesker har lignende behov. Ellers ville der ikke være smør på brødet til mig og mine kolleger, der lever af at ”skære hakkelse i døgnets rejsestald”, som det malende blev udtrykt at digteren Carl Ploug tilbage i 1861. Men stakken af ulæste aviser – inklusive nærværende dagblad – voksede støt hen over juli samtidig med tiltagende rustdannelser på fjernkontrollerne til tv og radio. Facebook, Twitter og mail var kun værdiget nogle få nysgerrige blikke, og det mærkelige var, at det føltes godt og rigtigt at tage en pause fra den tiltagende mængde af nyheder, information og viden, der højst er et klik eller to væk.

Selvom det selvfølgelig ikke i det lange løb er gangbart at være mere eller mindre ”offline” hverken med analoge eller med digitale medier, synes det ved eftertanke at være ganske logisk. Hele tiden er der nogen, som vil os noget. Kampen om vores opmærksomhed er så stor som aldrig før, og der bliver i tiltagende grad råbt højere og nogle gange temmelig skingert får at fange vores øjne og ører.

At være fuldstændig offline og dermed utilgængelig for digital kommunikation har tilmed den åbenlyse fordel, at ingen uvedkommende følger med i vores færden på nettet. Digitale tjenester som for eksempel Google, Facebook, Twitter, Netflix og Amazon lever i høj grad af at kigge med og høste værdifulde data om vores søgninger, likes, delinger, seervaner og litterære præferencer. Vi er som digitale brugere selv en del af produktet. Så også af den grund giver det god mening at holde pause i ny og næ.

Som den amerikanske journalist og forfatter Franklin Foer noterer i sin anbefalelsesværdige bestseller ”Verden fra forstanden” fra 2018:

”Det handler ikke om at droppe ud og endegyldigt trække stikket, men blot om at give sig selv fred til at være den, man er.”

Med Foers opskrift in mente har de seneste dage været en brat opvågnen. De første tv-nyheder i mere end en måned berettede søndag aften grundigt om nye masseskyderier i USA, denne gang i El Paso i Texas og Dayton i Ohio.

Ugerningsmændene tørster efter opmærksomhed og med toneangivende nyhedsmediers hjælp får de al den gennemslagskraft, de ønsker sig.

Omvendt duer det selvfølgelig heller ikke at fortie, hvad der foregår i verden omkring os. Hvor gerne mange af os sikkert ville, så går det ikke at lukke øjne og ører for alverdens begivenheder – heller ikke når den brutale virkelighed banker på med urimelige og uforståelige handlinger, der koster tilfældige menneskeliv på lørdagsindkøb i amerikanske storcentre.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.