P2's Beethoven-maraton ”lugtede lidt af ekstremsport”

Alt i alt gav P2-udsendelserne eksempler på, hvordan man kan blive både rigere på oplevelser og klogere på, hvem der gemmer sig bag falske myter om Beethoven, skriver Leif Hjernøe

DR P2 sender i denne tid Beethoven-maraton med alle komponistens 16 strygekvartetter. –
DR P2 sender i denne tid Beethoven-maraton med alle komponistens 16 strygekvartetter. – . Foto: Ritzau Scanpix.

PÅ P2 SENDES i denne uge Beethoven-maraton med Den Danske Strygekvartet direkte fra Bygningskulturens Hus i København, hvor strygekvartetten aften efter aften er taget på en seksdagesrejse gennem alle Beethovens 16 strygekvartetter. Noget af en udfordrende kraftpræstation. Det var i omtalen heraf, at bemærkningen faldt: ”Det lugter lidt af ekstremsport.”

Det blev selvfølgelig sagt med et glimt i øjet. Kvartettens fire musikere var til stede i studiet, og med på en skærm deltog Kristian Leth, der i denne uge også aften efter aften omhyggeligt gennemgår optagelser af de 16 ret så forskellige kompositioner.

Det var velgørende for en gangs skyld at lukke af for alle de ulidelige nyheder om alverdens snyd, fup, løgne, bedragerier og deprimerende reportager om utroværdige ledere, mishandling af hele folkeslag og misbrug af klodens ressourcer.

En gang imellem må det tillades, at disse spalter gøres konfliktfri.

NÅ, DET VISTE SIG NU, at netop samtaler om og demonstrationer af den tyske komponist Ludwig van Beethoven (1770-1827) og dennes virkemidler fremkaldte billeder af et alt andet end et konfliktfrit livsforløb. Ved at give sig god tid og høre godt efter kan det spores, hvordan Beethoven gennem hele sit liv især via de 16 strygekvartetter udtrykte et menneskesinds udvikling, lytterne kan spejle sig i.

Fra at være stærkt påvirket af den østrigske komponist Franz Joseph Haydn (1732-1809), der med sine 68 strygekvartetter så at sige opfandt denne genre, udviklede Beethovens musik sig fra det muntert behagelige til det voldsomt brutale.

Fra noget, der kan fungere som baggrundsmusik, til noget, der står i vejen. Fra det perfekt noble til det selvsikkert fragmenterede.

KRISTIAN LETH FORKLAREDE, hvordan musikken kan få os til at tænke ordløst med toner, klange, harmonier, rytmer og melodiske strukturer. Legende abstrakt tænkning, som har vist sig at være skrevet til fremtiden. De 16 strygekvartetter må ellers tale for sig selv for på den måde at indgå i dialog med den enkelte og tvinge til bevidst nydelse.

Alt i alt gav også P2-udsendelserne eksempler på, hvordan man kan blive både rigere på oplevelser og klogere på, hvem der gemmer sig bag falske myter om Beethoven.

Mange kender de portrætbuster af Beethoven som findes i mange hjem. De kan tolkes som billeder af en komponist, der sammenbidt sejrede over modstand og på grund af tiltagende døvhed led for sin kunst.

Som et kuriosum gjorde Kristian Leth imidlertid opmærksom på, at det, som mange tror er en gengivelse af Beethovens dødsmaske, ikke er nogen sådan. Det er i virkeligheden et aftryk af en spillevende mand, der noget desperat er ved at kvæles under gipsafstøbningens proces.

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder.