Digital revolution i de schweiziske alper

At journalister kan erstattes af robotter, er naturligvis tankevækkende for en medieklumme-skribent. Men måske ikke særlig overraskende i en tid, hvor flere og flere journalister ”copy-paster” fra pressemeddelelser og andre medier, skriver Kurt Strand forud for World Economic Forum

Kameraer fra hele verden har disse dage fokus rettet mod den schweiziske skisportsby Davos, hvor 2500 topledere har sat hinanden stævne sammen med over 40 regeringschefer, fordi det årlige topmøde i World Economic Forum nu er gået i gang. -
Kameraer fra hele verden har disse dage fokus rettet mod den schweiziske skisportsby Davos, hvor 2500 topledere har sat hinanden stævne sammen med over 40 regeringschefer, fordi det årlige topmøde i World Economic Forum nu er gået i gang. - . Foto: Fabrice Coffrini/AFP/Scanpix.

KAMERAER FRA HELE VERDEN har i disse dage fokus rettet mod den schweiziske skisportsby Davos, hvor 2500 topledere har sat hinanden stævne sammen med over 40 regeringschefer.

Det årlige topmøde i World Economic Forum er i gang, og frem til lørdag er ”Den fjerde industrielle revolution” på dagsordenen. En revolution, som vil få digital, biologisk og fysisk viden til at smelte sammen med omfattende ændringer af vores levevis til følge.

Som journalist og data-etisk rådgiver Pernille Tranberg sammenfattede perspektiverne i ”Orientering” på P1 tirsdag eftermiddag: ”Meget spændende og meget skræmmende.”

Den forestående - og på mange områder allerede igangværende - revolution kan derfor betragtes med lige dele skepsis og benovelse. Ganske som da de første dampmaskiner revolutionerede al produktion i slutningen af 1700-tallet, som da samlebåndet i det følgende århundrede satte det hele i system, og som da computere fra 1970'erne og frem ændrede vores måde at styre og kommunikere på.

HVOR DET HELE ENDER, kan ingen vide, og selvom det af gode grunde er umuligt at forudsige de præcise konsekvenser, var Pernille Tranberg ikke i tvivl om, at ”rigtig mange arbejdspladser vil gå tabt”.

Automatisering og robotter vil nemlig overflødiggøre hele 47 procent af de job, der findes på kloden i dag, forudser World Economic Forum i en rapport, som indgår i diskussionerne på topmødet.

”Det er job som journalister - i hvert fald de mere nemme af dem - og det er lærere, revisorer og jurister”, lød forudsigelsen fra Pernille Tranberg. ”Det er simpelthen så mange forskellige brancher, som man egentlig ikke troede ville blive automatiseret og overtaget af robotter.”

At netop journalister kan erstattes af robotter, er naturligvis tankevækkende for en medieklumme-skribent. Men måske ikke særlig overraskende i en tid, hvor flere og flere journalister ”copy-paster” fra pressemeddelelser og andre medier.

Den slags uoriginal produktion vil det selvfølgelig være oplagt at automatisere. Allerede i dag bliver bevægelser på alverdens børser registreret og udsendt af en journalist-robot hos det amerikanske telegrambureau Associated Press. Sportsresultater kan videreformidles via lignende systemer, som ifølge norske NRK endda kan skrive dem ind i en tekst, der til forveksling ligner noget, et rigtigt menneske har skrevet.

Alt i alt er der således mange gode grunde til at holde øje med diskussionerne i Davos, hvor det indtil videre er levende mennesker, som videreformidler dem i alverdens medier, mens de med stor sandsynlighed fantaserer om en tur ned ad bjergsidernes snedækkede pister.

Men når den digitale revolution i de schweiziske alper for alvor er slået igennem, er ikke bare tv-korrespondenterne, radio-reporterne og de skrivende journalister i Davos måske også blevet automatiseret?

I så fald bliver det også spændende at se, hvordan robot-journalisterne klarer turen fra Jakobshorn til afterskibaren i bunden af dalen. Og om Kristeligt Dagblads til den tid automatiske mediekommentator kan stave til Schweiz uden at skrive et ”t” for meget.

Kurt Strand er forfatter og journalist