Onlineoprør: Danskerne vil på shelterferie under åben himmel

Der er ikke tvivl om, at netop nutidens opkoblede onlineliv skaber behov for at kunne stige af informationsræset i det mindste for en stund, skriver Kurt Strand efter at have set et tv-indslag om camping

Nutidens opkoblede onlineliv skaber behov for at kunne stige af informationsræset for en stund og leve et mere enkelt liv i telt eller shelter under åben sky. -
Nutidens opkoblede onlineliv skaber behov for at kunne stige af informationsræset for en stund og leve et mere enkelt liv i telt eller shelter under åben sky. - . Foto: Gallo Images/Scanpix.

”Jeg bor ikke i skoven for sjovs skyld. Jeg bor i skoven, fordi jeg er nødt til at være i skoven.”

Ordene er fra den norske forfatter Erlend Loes 10 år gamle ”Doppler”- om familiefaderen, som kvitter karriere, samtalekøkken og fladskærm for at leve et enkelt liv på Nordmarka oven for Oslo.

De randt mig i hu, da TV-Avisen tirsdag aften fortalte om tre studerende, der havde valgt at holde en del af deres sommerferie i en shelter i skoven ved Lisbjerg lidt uden for Aarhus.

Dér - uden moderne bekvemmeligheder - kunne de nemlig udleve det offlineliv, som mange drømmer om, men som i praksis kan være svært at praktisere.

At feriere i en shelter - en lille træbygning med halvtag og beklædning på tre af siderne - er ”vi” ifølge TV-Avisen ”ret vilde med”.

Omkring 1000 sheltere i den danske natur er så populære, at en Facebookgruppes medlemstal er ”eksploderet” til over 4000.

Og selvom det selvfølgelig er ufint at holde de to tal op mod hinanden, er der på den ene side set ingen tvivl om, at det er så som så med interessen for primitiv skovferie.

Omvendt er der heller ikke tvivl om, at netop nutidens opkoblede onlineliv skaber behov for at kunne stige af informationsræset i det mindste for en stund.

Samme tendens kunne spores i et andet tv-indslag tirsdag, hvor TV 2 Nyhederne live fra Skyttelund Camping i Silkeborg kunne berette, at telte hitter i år. Campingvogne er nemlig for magelige og ligner til forveksling det hverdagsliv, som ferien jo netop skal være en kontrast til.

Derfor er der gang i teltningen, for som en således trendy campist forklarede: ”Vi er rigtig mange, der søger ud af vores komfortable hverdag - og når det regner, er det jo hyggeligt at ligge og lytte til regnens trommen på teltdugen.”

Et telt anno 2015 viste sig i TV 2-indslaget dog at være ganske komfortabelt med spisebord, stole og sågar et sammenklappeligt klædeskab.

Og skulle det hele blive for vådt og klamt med byger og kuling, så er campingpladsens cafeteria med panoramaudsigt over Gudenåen inden for rækkevidde.

Drømmen om det ukomplicerede liv kan således synes behæftet med en del forbehold. Alligevel er det givetvis sundt at hive stikket og gøre som Doppler, de studerende i Lisberg og teltslagerne i Silkeborg.

Tillad mig derfor at runde denne mediekommentar af med et citat af den amerikanske filosof David Thoreau, der med sit farvel til 1850'ernes stressede Boston-liv (!) - ganske som norske Doppler - testede tilværelsen som eneboer i skovens dybe, stille ro.

Og fandt ud af, hvor lidt betydning nyheder i grunden havde:

”Jeg er sikker på, at jeg aldrig har læst nogen nyhed, der var værd at huske, i en avis.

Når vi har læst om ét offer for et røveri, et mord, en ulykke, eller om ét hus, der er brændt, ét skib, der er forlist, én damper, der er sprunget i luften, én ko, der er kørt over på Western Railroad, én gal hund, der er slået ned, én græshoppesværm, der er kommet om vinteren, så har vi læst dem allesammen.

Én er nok. Hvis man kender princippet, hvad skal man så med en bunke eksempler?”

Kurt Strand er forfatter og journalist