Dronning Margrethe, hr. Møller og Anders Breivik

Mandag den 16. april 2012 vil blive husket. Det var Dronningens fødselsdag, men det var også dagen, hvor Mærsk Mc-Kinney Møller udåndede.

Anmeldelse af radio og tv.
Anmeldelse af radio og tv.

Og endelig var det dagen, hvor massemorderen Anders Behring Breivik græd af rørelse over sit eget manifest i retssagen, der indledtes i Norge netop denne dag.

Traditionen tro vinkede Dronningen fra sin balkon, hvilket er betryggende på samme måde som myslien om morgenen og kaffen om eftermiddagen og det, at solen går ned om aftenen, er det.

LÆS OGSÅ: Tudekiks til SF og til medierne

Derfor tror jeg også godt, at jeg kan skrive, at vi alle blev berørt af nyheden om Mærsks bortgang samme dag, fordi hans død slog hul på selvsamme cyklus.

Jeg kendte ikke Mærsk. Det var der få, der gjorde, men han har været med til at forme vor tid og vort land, og derfor er danskere strømmet til Esplanaden for at kondolere.

DR 1 lod udsendelsen om Breivik og den norske retssag udgå til fordel for et mindeprogram om Mærsk Mc-Kinney Møller. Flot at sætte det ind samme dag, men programmet var en tynd kop te til trods for de mange journalister og politikere, som DR proppede ind i studiet til interview.

De gentog efter hinanden, at manden var stærk og karismatisk, og alle veje endte umærkeligt i Mærsks operahus, hvor vi så det samme klip fra åbningen tre gange, imens panelet i studiet for-talte dødssyge anekdoter om Mærsks holdning til lamellerne på facaden og krogene på badeværelserne.

Frank Aaen kritiserede gudhjælpemig hele A.P. Møller-imperiet for at være udemokratisk. Ja, hvad havde han tænkt sig? Det er jo et aktieselskab, ikke en godgørende forening.

Mærsk var landets største erhvervsmand og mæcen, men det forsvandt i udsendelsens forsøg på at skabe et personligt portræt af manden, som ikke ønskede at være offentlig med sit privatliv.

I lyset af Mærsk Mc-Kinney Møllers høje alder, 98 år, kunne et sådant mindeprogram vel ikke komme bag på DRs redaktion, som nok kunne have haft lidt velforberedt kød i baghånden.

Det viste sig, at samme kanals tv-avis samme aften havde det perspektiv og udsyn, som mindeudsendelsen manglede.

Her blev udenlandske toperhvervsfolk interviewet, og vi fik sat billeder og tal på, hvor stor en koncern Mærsk-familien har bygget op, og hvor meget vi som land har at takke Mærsk for.

Ikke mindst, at fædrelandet betød så meget for ham, at koncernen forblev i Danmark.

DR kunne godt have udeladt mindeudsendelsen. Det ville have været Mærsk til ære og seeren til gavn.