Prøv avisen
Mediekommentar

Kurt Strand: Drop de danske fordomme om Sverige og de "svenske tilstande"

På sociale medier som Twitter og Facebook er netop migrations- og integrationsproblemer blevet diskuteret livligt, og i toneangivende medier som SVT, TV4, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet og Göteborgs-Posten er der ifølge opgørelsen heller ikke tavshed om det, som har været øverst på vælgernes dagsorden, skriver Kurt Strand. Foto: Hanna Franzén/Ritzau Scanpix

Af Kurt Strand

Dette er en kommentar, og teksten er et udtryk for skribentens egen holdning.

At dømme efter tendensen i synet på vores store naboland, skal vi gøre alt, hvad vi kan for at undgå de tilstande, som åbenbart hersker dér, skriver journalist Kurt Strand

Som noget absolut ikke efterstræbelsesværdigt er udtrykket ”svenske tilstande” i de senere år – med kulmination omkring valget i Sverige søndag – føget ind som noget nær en faktuel beskrivelse i danske medier og ikke mindst i debatter om, hvad der foregår hinsidan.

Og at dømme efter tendensen i synet på vores store naboland, skal vi gøre alt, hvad vi kan for at undgå de tilstande, som åbenbart hersker dér.

Senest bidrog Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, i gårsdagens ”P1 Morgen” med en påstand om, at de store partier ikke vil tale om for eksempel udlændingepolitik:

”Det er selvfølgelig problematisk,

for vælgerne kan jo se udviklingen og nogle ting, de ikke er tilfredse med.”

Dermed forsøgte Michael Aastrup Jensen at cementere opfattelsen af svenskernes berøringsangst. En opfattelse, som heldigvis blev gendrevet af DR’s Anna Gaarslev, der kender Sverige betydeligt bedre end de fleste: