En lille daglig dosis kan gøre den store forskel

At rejse sig op en gang hver halve time kan afhjælpe mange dårligdomme fortæller medierne i denne uge. I den forbindelse er det en fordel at have en hund, der skal luftes regelmæssigt

Det kan hjælpe på din aktivitetsniveau at have en hund, mener Leif Hjernøe.
Det kan hjælpe på din aktivitetsniveau at have en hund, mener Leif Hjernøe. Foto: LARS LAURSENBIOFOTO.

MEDENS DETTE SKRIVES, fortæller Radio-avisen, at undersøgelser atter en gang viser, at stillesiddende arbejde og passivt tv-forbrug er roden til meget ondt. En trøst er det straks efter at få at vide, at blot man rejser sig hver halve time, kan mange dårligdomme modvirkes.

Her må jeg takke mine katte: Tak, fordi I på hver jeres personlige måde på skift kræver, at jeg mindst hver halve time må rejse mig for enten at lukke jer ud eller ind. Når den ene er vågen, sover den anden. Når den tredje skal fodres, vil den fjerde have opmærksomme kærtegn og så videre.

LÆS OGSÅ: Sundhedsekspertens fem gode råd til en aktiv jul

Dette være også skrevet, fordi medierne i denne uge har været optaget af danskernes støt stigende forbrug af foder til deres kæledyr. Også dyrlægerne har glæde af, at vores husdyr på ingen måde mærker, at vi befinder os i en krisetid. Her spares ikke på omsorg!

Inden man bliver alt for forarget over den slags luksusforbrug, er det her mit ærinde at gøre opmærksom på, at der er gjort mange, mange iagttagelser, der går ud på, at omgang med hunde og katte kan virke helsebringende. Både psykisk og fysisk. Både for gamle og unge.

Jeg ved godt, at medierne i samme uge har kunnet sprede foruroligende nyheder om, at de kære dyr også kan sprede smittefarlige resistente bakterier. Men her må vi så lige minde hinanden om, at det er de jo desværre så langtfra alene om.

AT GÅ REGELMÆSSIGE TURE med sin hund er noget af det fornuftigste, man kan gøre. Skulle jeg selv overveje at blive hundeejer, så ville denne adfærd måske være det næstvægtigste argument.

At gå sig sundhed til vidste blandt mange andre skribenter Søren Kierke-gaard noget betydningsfuldt om:

Jeg går mig hver dag det daglige velbefindende til og går fra enhver sygdom; jeg har gået mig mine tanker til, og jeg kender ingen tanke så tung, at man ikke kan gå fra den.

APROPOS MEDIERNES HYPPIGE omtaler af bakteriespredning og af udviklingen af den aktuelle influenzaepidemi, så er det vigtigt med effektiv håndafvaskning. Det skulle såvel børn som voksne være blevet rigtig dygtige til. Positive resultater er allerede tydeligt målbare!

Og nu vi er ved håndvasken, kunne radioen forleden fortælle om en 81-årig kvinde, der havde forbedret sin kondition mærkbart ved at gøre 20 knæbøjninger, hver gang hun stod foran håndvasken. Tag godt fat i hver side og så ellers op-ned og op-ned, 20 gange.

Sådan kan en lille daglig dosis komme til at gøre den store forskel. Det gælder i uendeligt mange forhold. Det har at gøre med dels at bekæmpe uvaner, dels at opøve gode vaner. Og det har i vor tid måske især noget at gøre med mediekultur.

Efter de seneste ugers overdosering af engelsk-amerikanske serier og film var det derfor mærkbart velgørende, at for eksempel onsdag aften kunne tilbyde både svensk, tysk og fransk med henholdsvis, Palme (DR 2), Huset Buddenbrook (DR K) og Ondskabens Blomst (DR 2). Godt at vi så selv kan dosere!

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder