En måske undervurderet og livstruende bakterie

DR-programmet "Bag Facaden" bragte i den bedste sendetid nyheden om den undervurderede og derfor livsfarlige svinebakterie, der har spredt sig fra landbrug til mennesker

FOTO AF VÆRT PÅ PROGRAMMET "BAG FACADEN", MARIA ANDERSEN.
FOTO AF VÆRT PÅ PROGRAMMET "BAG FACADEN", MARIA ANDERSEN. Foto: DR.

Det var med nogen tøven, jeg valgte ordlyden af disse spalters overskrift. Det lille måske skulle med, for hvad ved man egentlig om den såkaldte hemmelige bakterie, der i disse år breder sig fra danske svinebrug, og som i mandags blev omtalt i DR 1s Bag facaden?

Programmets redaktion havde valgt at dramatisere problemerne med den efter nogle forskeres mening stærkt undervurderede og derfor livsfarlige bakterie. Den kan nemlig nu også findes på mennesker, der ikke har været i direkte forbindelse med landbrugets dyr og bygninger.

LÆS OGSÅ: Farlig bakterie fra svin truer danskerne

I den bedste sendetid, placeret mellem et afsnit af DR 1s julekalender og et afsnit af serien Jul med Price og Blomsterberg, fik seerne et alt andet end julestemningsfremmende indtryk af de alarmerende sygelige tilstande, der har bredt sig siden 2005.

Programmet var dramadokumentarisk klippet sammen, så seerne skiftevis fik billeder af glade børnefamilier på bondegårdsbesøg og så voldsomt virkende billeder fra en delvis fodamputeret, bakterieramt og strengt isoleret diabetespatient.

Der var en stærkt virkende kontrast mellem feriebilleder af forældre med børn, der lige frem stod i kø for at få adgang til de bakteriefyldte stalde, og så den ensomme hospitalsindlagte patient, der frabad sig ethvert familiesamvær.

Kontrasten mellem den truede og truende landlige idyl og sygesengens bybo blev yderligere tydeliggjort med udtalelser fra henholdsvis stærkt bekymrede forskere og nærmest bagatelliserende sundhedsmyndigheder.

Forskerne mener, at man bør teste alle gårde, så blandt andre de ansatte kan få besked og undgå at sprede bakterien videre ud i samfundet. Men myndighederne kalder, som det blev fremstillet af redaktionen, forskernes bekymring for overdrevet:

Foreløbig ser det ud til, at lige netop den multiresistente bakterie af svinetype ikke smitter så meget mellem mennesker, men smitter dem, der arbejder med svin, sagde overlæge i Sundhedsstyrelsen Tove Rønne. Seerne fik indtryk af, at vi blot skal vænne os til forholdene.

Og det er måske også tilfældet. Vi må jo lige huske, at bakterier ikke i sig selv er farlige. Tværtimod, vi ville være dårligt stillede, hvis vi som Matador-Maude kun kunne holde en steril, sæbeafvasket tilværelse ud. Bakterierne er da heller ikke i sig selv problemet.

Det er måden, vi behandler dem på, der er faretruende. Langt de fleste af os er efter alt at dømme raske smittebærere. Det er netop, fordi der finder en naturstridig og vildt overdreven bakteriebekæmpelse sted, at sygeligheden fremmes. Resistente bakterier er menneskeskabte.

Bag facaden og programmets undersøgende dokumentarjournalistik er værdifuld. Målet er at være debatskabende, og det kan vel hellige de dramatiserende virkemidler. Nu er der i hvert fald blevet nedsat en arbejdsgruppe af forskere og myndigheder. At man har fravalgt den tidstypiske betegnelse task force, virker troværdigt og tillidvækkende!

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder