Andelen af seksuelt misbrugte børn i Grønland falder

Misbruget falder blandt andet takket være blandt andet en kampagne, hvor selvstyret i Nuuk langt om længe har forsøgt at gøre op med en vrangforestilling om kulturelle vaner og særlig tæt omsorg. Men også at især unge grønlændere i de senere år åbent har diskuteret, hvorfor det ikke er i orden at forgribe sig på børn

Mandag i den kommende uge viser DR 2 en dokumentar, som at dømme efter trailerklip i de seneste dage vil tegne et temmelig mistrøstigt billede af Tasiilaq, Østgrønlands største by. Dér hører overgreb mod børn i uskøn forening med alkoholmisbrug og en ekstrem selvmordsrate til dagens orden, skriver journalist Kurt Strand.
Mandag i den kommende uge viser DR 2 en dokumentar, som at dømme efter trailerklip i de seneste dage vil tegne et temmelig mistrøstigt billede af Tasiilaq, Østgrønlands største by. Dér hører overgreb mod børn i uskøn forening med alkoholmisbrug og en ekstrem selvmordsrate til dagens orden, skriver journalist Kurt Strand. . Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix.

FRA OMKRING en tredjedel til omkring en femtedel er andelen af seksuelt misbrugte børn i en fødselsårgang i Grønland faldet i løbet af et tiår, berettede Radioavisen onsdag morgen. En umiddelbart god nyhed baseret på tal fra Statens Institut for Folkesundhed i København.

Desværre er det sjældent, at nyheder fra den nordligste del af rigsfællesskabet er gode. Skrantende økonomi, korrupte vennetjenester og social armod præger mange overskrifter fra og om Grønland, og derfor er der selvfølgelig grund til at glæde sig, når noget synes at gå den rigtige vej. At misbruget af børn er mindsket, skyldes blandt andet en kampagne, hvor selvstyret i Nuuk langt om længe har forsøgt at gøre op med en vrangforestilling om kulturelle vaner og særlig tæt omsorg. Men også at især unge grønlændere i de senere år åbent har diskuteret, hvorfor det ikke er i orden at forgribe sig på børn.

Selv oplevede jeg en nærmest insisterende vilje til at tale lige ud af posen på et kursus med en gruppe grønlandske journalister i Nuuk for et par år siden. En interviewopgave, hvor netop seksuelt misbrug af børn var i fokus, udviklede sig således til en diskussion om mediers og journalisters ansvar for igen og igen at sætte et ellers tabuiseret emne på dagsordenen.

Og snart gik diskussionen over i personlige, konkrete og meget følsomme beretninger fra et par af journalisterne, som selv havde været udsat for overgreb fra forældre, familiemedlemmer eller andre. Beretninger, der ikke virkede synderlig overraskende, sådan som de blev fortalt i et veludstyret undervisningslokale på Grønlands Universitet, Ilisimatusarfik.

Men stærk kost for en underviser, fløjet ind fra København. Dog også en vigtig øjenåbner, fordi det jo netop er en klassisk medieopgave at bringe det gedulgte frem i lyset. Og i går var nyheden om, at færre børn bliver udsat for seksuelt misbrug, således tophistorie hos KNR, Grønlands radio og tv. Men selvom de nye tal peger i den rigtige retning, er der stadig lang vej igen for Grønland.

Mandag i den kommende uge viser DR 2 en dokumentar, som at dømme efter trailerklip i de seneste dage vil tegne et temmelig mistrøstigt billede af Tasiilaq, Østgrønlands største by. Dér hører overgreb mod børn i uskøn forening med alkoholmisbrug og en ekstrem selvmordsrate til dagens orden.

Dokumentaren følger en dansk lærer på byens skole, og hun bliver mere og mere frustreret over, at de sociale myndigheder ikke griber ind, når elever bliver svigtet af deres forældre. En frustration, som danskere med joberfaringer i Østgrønland med stor sikkerhed kan genkende. Og som meget rammende blev beskrevet af forfatteren Mads Peder Nordbo i en replik i den næsten dokumentariske roman ”Pigen uden hud” – med netop seksuelle overgreb som omdrejningspunkt – fra 2017:

”Som mand kan du slippe afsted med alt i Tasiilaq.”

Dermed en bekræftelse af, at alt er relativt. Også gode nyheder fra Grønland.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.