En symptomatisk rygekabine

Klog af skade reagerede Løkke lynhurtigt med en facebook-erklæring om, at Statsministeriet ville blive godtgjort omkostningerne, og dermed var fundamentet støbt til næste runde mediespekulationer, nemlig: Ville han betale af egen lomme, eller skulle partikassen bøde med beløbet?

Kurt Strand kommenterer sagen om Lars Løkke Rasmussen rygerkabine.
Kurt Strand kommenterer sagen om Lars Løkke Rasmussen rygerkabine. Foto: Esben Salling Denmark

For regeringspartierne var det hele en umiddelbar foræring i en tid med deprimerende meningsmålinger, og Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke, valgte derfor at bruge tid på at stille op til kamera i DR Byen for at lufte sin rygekabine-forargelse.

LÆS OGSÅ: Find fem fejl i dansk politik

Men ganske som medier bør prioritere og skille uvæsentligt fra væsentligt, hindrer intet en fremtrædende politiker at vælge fra og til. Og sige nej til at kommentere på en sag, som helt unødigt stjæler sendetid og opmærksomhed.

Netop som røgen var ved at tynde ud, kom der med Jens Olaf Jersilds ord virkelig gang i historien om rygekabinen torsdag aften. Venstre havde nemlig besluttet at betale 110.600 kroner for rygekabinen hvad der blev af de resterende knap 44.000, synes forduftet i tobakstågerne

Dermed blev den tidligere statsministers rygevaner genstand for endnu en runde i manegen i Jersild Live på DR 1, hvor Fyns Amts Avis chefredaktør, Troels Mylenberg selvkritisk? ramte ikke blot kommentatorkorpset, politikerne og måske især medierne med bemærkningen: En hel masse danskere tænker nok I guder, er det virkelig dét, de interesserer sig for på Christiansborg.

Historien om ugens rygekabine er desværre symptomatisk for den personfikserede politiske journalistik, som drives af lige dele forenkling og smålighed. I sidste uge var det en på mange måder lignende forargelse over Helle Thorning-Schmidts (S) anskaffelse af et nyt hæve-/sænkebord til statsministerkontoret andre gange har det været historier om ministerbilers størrelse, flybilletter og fadølsbilag, som har trukket journalistikken ned på selvsvingende misundelsesniveau.

Ganske ofte er det B.T. og Ekstra Bladet, som fører an, og selvom deres oplag for længst har passeret hundrede tusinde i nedadgående retning, har historierne gennemslagskraft som aldrig før, fordi de via nettet spreder sig med lynets hast til stort set alle andre mediers hjemmesider.

Og hvor går grænsen så? Tja Kommentator Niels Krause-Kjær havde i hvert fald et bud i en debat med Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, i Deadline tirsdag aften: Det er, som om I ikke holder op, før de alle sammen kører i Fiat Punto.

Punktum. Med håb om, at røgen har lagt sig, når disse linjer er læst.

Kurt Strand er forfatter og journalist