Sørine Gotfredsen: DR vinkler historie om Sjælsmark-børn følelsesmæssigt manipulerende

Indslaget i TV Avisen på DR1 er næring til dem, der mener, at der stadig er røde lejesvende i DR, skriver sognepræst Sørine Gotfredsen

Sørine Gotfredsen: DR vinkler historie om Sjælsmark-børn følelsesmæssigt manipulerende
Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix.

SAGEN SER JO IKKE i sig selv ud af så meget. De afviste asylfamilier, der opholder sig på udrejsecenteret i Sjælsmark, har nu af den nye regering fået lov til at spise på deres værelse frem for i centerets kantine.

Imidlertid rummer sagen så mange dimensioner, at den fyldte godt op i mediebilledet hele onsdag – og også i TV Avisen på DR 1, hvor den blev vinklet på en måde, som statsminister Mette Frederiksen (S) ikke kunne have ønsket sig mere inderligt.

Her var der ammunition at hente for dem, der hævder, at der stadig i DR findes røde lejesvende med hjertet placeret til venstre for midten: DR’s reporter byggede sin historie op omkring et interview med en pige fra en af de implicerede familier, der fortalte, at hun drømmer om at leve som ”andre danskere”, at hun ikke kan lide maden på centeret, og at der ”ingen fremtid er i det her fængsel”. Enhver må føle med børnene i Sjælsmark, men det undrer, at et sådant indslag kan få grønt lys hele vejen igennem DR’s nyhedsredaktion.

DET ER følelsesmæssigt manipulerende og fremlægger tingene yderst ensidigt i en stærkt symbolladet sag, der har været i centrum både før, under og efter valgkampen. Man kan ikke andet end at mistænke DR for at nære en vis lyst til at bakke op om Morten Østergaard (R) og hans opgør med den forrige regerings udlændingepolitik, og hvad enten det kaldes venstrehåndsarbejde eller journalistik med politisk slagside, øger det ikke troen på objektiviteten i DR.

På samme kanal sad forfatter Ib Michael senere på aftenen og fremførte et par floskler om, at alle jo skal behandles ordentligt. Og var det hele bare så simpelt, som børn og verdensfjerne kunstnere som oftest gør det til, var det ingen sag at løse verdens problemer. Hvis danskerne ikke havde andre kanaler at gå til end DR, ville man efter en aften som denne føle sig en lille smule foruroliget angående grundlaget for at vurdere virkeligheden.

Men der er jo som bekendt flere veje til nyhedsdækning i dag, og på TV 2 kunne man berette, at regeringens nye madudspil nærmest falder til jorden. Det viser sig, at man bredt blandt beboerne på centeret er ret ligeglad med, hvor måltiderne indtages, for man vil ud at leve i det samfund, som man har fået afslag på at blive en del af. Naturligvis vil man det.

Det er ikke mindst på anbefaling fra Dansk Røde Kors, at regeringen har ændret spisereglerne, og man forestiller sig, at anbefalingerne nu bevæger sig i retning af, at familierne slet ikke skal være i centeret.

Jeg vil nødig foregribe begivenhedernes gang, men det hele kan i sidste ende føre til, at forældrene på Sjælsmark får deres vilje.

De har nægtet at rejse, børnene er blevet ældre og kan optræde i TV Avisen, og omgivelserne er blevet gjort møre.

I det mindste kan man så håbe på, at det ikke er hverken børnene eller Ib Michael, der skal kommentere sagen, når vi muligvis til sidst står over for spørgsmålet om, hvorvidt de afviste asylansøgere alligevel skal have lov til at blive. Vi har stået der før.

Sørine Gotfredsen er sognepræst og debattør.