Et kig ind i videnskabenseventyrlige verden på P1

VIDENSKABENS VERDEN, P1s ugentlige naturvidenskabeligt magasinprogram, er altid værd at lytte til. Fra uge til uge når man her vidt omkring med perspektivrige samtaler, nyheder og reportager fra både ind- og udland. Der tales ikke ned, snarere op til lytterne

DNA-streng.
DNA-streng.

Det er radio for voksne. P1s radioudsendelser "Videnskabens Verdens" indhold består tit af forsøg med formidling af så svært tilgængelige stofområder, at de grænser til, hvad i hvert fald undertegnede umiddelbart kan forstå. Det lyder skræmmende, men det er ikke tilfældet. Det er fantasiappellerende.

Videnskabens Verden lokker ikke alene med oplysninger om de seneste resultater af nutidens naturvidenskabelige forskning, man drister sig også til at levere nogle omrids af helt utrolige fremtidsmuligheder. Vi får et kig ind i videnskabens eventyrlige verden.

LÆS OGSÅ: Kampen mellem tro og fornuft

For eventyrlige er de fremtidsudsigter, der kunne blive vores vidunderlige verden til del, og som især denne uges udgave af radiomagasinet tegner for sit publikum. Som Linus Pauling hver gang siger i slutningen af programmet: You know we live in a wonderful world. (på dansk: I ved vi lever i en vidunderlig verden).

Lyt til weekendens genudsendelser eller gå på nettet og hør, hvordan redaktørerne Marie Hougaard og Kristoffer Frøkjær-Jensen formår at præsentere os for forskere, der i ramme alvor gør forsøg med at gemme/oversætte fremtidens digitale informationer i og til dna.

I UDSENDELSEN MØDER VI den amerikanske videnskabsmand George Church, der lige nu eksperimenterer med at udnytte de muligheder, som en forening af den nyeste it-teknologiske udvikling med de seneste resultater af den genetiske forskning kan føre til.

Målsætningen er at udvikle dnas ufatteligt meget besparende og vel at mærke! tilsvarende billige oplagringsmuligheder. Udbyttet af sammenblandingen af død datateknik med levende organismers dna-filers naturgivne egenskaber kan få kolossale dimensioner.

Som professor i fysik på Syddansk Universitet Steen Rasmussen siger: Ud over at være pålidelig er information i dna meget holdbar. For eksempel kan man aflæse dna, som er op til 800.000 år gammelt, og så fylder dna-filerne næsten ingenting.

Der er således tale om en fremtidssikring og styrkelse af vores kollektive hukommelse, som den hidtidige optageteknik ikke har kunnet garantere. En kontinuerlig indlæsning/oversættelse fra for eksempel kassette- og video-bånd til cd-rom og dvd er ikke pålidelig.

I Videnskabens Verden kan man i forlængelse heraf også høre om, hvordan en tidligere omtalt tredimensional printerteknik gør det muligt at fremstille håndgribelige genstande og materialer efter pc-skærmmodeller. Produktleverancernes afstande i rum og tid minimeres!

Ikke alene for eksempel medicin og vacciner, men også levedygtige organer vil det blive muligt at printe ud! Men husk nu lige, at det slet ikke er så svært at spå om fremtiden, som mange fejlagtigt påstår. Vanskeligheden består alene i at få ret i sine spådomme!

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder