Kurt Strand: ”Pyt” er et lille ord med en stor betydning

Evnen til at sige ”pyt med det” kan sammenlignes lidt med at tælle til 10 i situationer, hvor det er nemt at fare i det digitale blækhus og skrive svinske indlæg på sociale medier

Ifølge foredragsholder Chris MacDonald – der også medvirkede i indslaget på TV 2 – har vi ”en tendens til at tro, at alt kan lade sig gøre”. Men sådan er virkeligheden ikke, og derfor er det godt at kunne sige ”pyt”, skriver journalist Kurt Strand.
Ifølge foredragsholder Chris MacDonald – der også medvirkede i indslaget på TV 2 – har vi ”en tendens til at tro, at alt kan lade sig gøre”. Men sådan er virkeligheden ikke, og derfor er det godt at kunne sige ”pyt”, skriver journalist Kurt Strand.

”HVIS MAN HAR nogle frustrationer, man brænder inde med, så kan man lige trykke på den her fantastiske knap.” Og det gjorde hun så, projektleder Helen Brinch Stage, som i TV 2 Nyhederne tirsdag aften viste, hvordan medarbejderne på virksomheden Vejen Forsyning i Sydjylland har lært sig at sige ”pyt med det”, når der er noget, de alligevel ikke kan gøre noget ved.

En nødvendig evne, for ifølge foredragsholder Chris MacDonald – der også medvirkede i indslaget – har vi ”en tendens til at tro, at alt kan lade sig gøre”. Men sådan er virkeligheden ikke, og derfor er det godt at kunne sige ”pyt”.

Evnen til at sige ”pyt med det” kan sammenlignes lidt med at tælle til 10 i situationer, hvor det er nemt at fare i det digitale blækhus og skrive svinske indlæg på sociale medier.

Netop i dag lanceres en bog med titlen ”Like” på Københavns Universitet som led i et stort projekt om digital dannelse, der blandt andet handler om at lade være med at tro det værste om hinanden. Og som skal give os redskaber til at trække på skuldrene, fravige fristelsen til at skrive med meget store bogstaver og i højere grad sige ”pyt”.

Altså stik modsat det, som på mange måder er de sociale mediers dna, hvor hurtige og ofte uigennemtænkte reaktioner med usynlige algoritmers hjælp får større gennemslagskraft end velovervejede og nuancerede betragtninger. Formentlig også fordi det ligger dybt i mange af os, at det er nemmere at få øje på håret i suppen end på alle de velsmagende grøntsager. Eller som rockgruppen TV.2, som for tiden turnerer rundt i landet, konstaterer i et slidstærkt hit: ”Kom lad os brokke os. Det er nok det, vi har det bedst med.”

MED DEN TYDELIGE ironi – tilsat eksempler på alt det, vi gerne brokker os over – i Steffen Brandts tekst fra 1996 er der ikke langt til at fange betydningen af det lille ord på tre bogstaver, som i nyhedsudsendelsen tirsdag aften endda blev tillagt betydning som mulig, ny eksportvare på linje med det ofte lidt uforklarlige og misbrugte ”hygge”.

Og måske er der endda chance for at få selveste ”Pyt-man” tilbage: en Superman-lignende figur, gestaltet af Oliver Zahle, som i ”De Uaktuelle Nyheder” på DR 2 sidst i 1990’erne netop forsøgte at veksle det, der umiddelbart lignede store problemer til noget, der egentlig ikke betød så meget. ”Pyt med det” var den gennemgående bemærkning, når for eksempel et S-tog med pensionister var ved at køre af sporet, eller når en gammel alkoholiker var faldet om på gaden. ”Manden der er ligeglad med alt”, som figuren blev kaldt, fik vendt det hele godt og grundigt på hovedet. Dermed blev det spejlet, hvordan vi ofte nøjes med at se problemer og ikke løsninger. Og selvom den lille knap på Vejen Forsyning i TV 2-indslaget tirsdag aften ikke i sig selv løser noget, så er det ifølge Helen Brinch Stage påmindelsen om det lille ord – danskernes yndlingsord i 2018 – der gør en muligvis stor forskel.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.