Prøv avisen

Et skræmmende, nyt parti

I 2007 stiftede hun Frihedspartiet. Men det kom hun ikke langt med. Nu prøver hun med et nyt navn. Faktisk er partiet lanceret for flere måneder siden, men ingen har lagt mærke til det før i sidste uge.

I SIDSTE UGE dukkede nyheden op om, at Ruth Evensen, Faderhusets leder, har stiftet et nyt parti, Frihedskæmperne

I 2007 stiftede hun Frihedspartiet. Men det kom hun ikke langt med. Nu prøver hun med et nyt navn. Faktisk er partiet lanceret for flere måneder siden, men ingen har lagt mærke til det før i sidste uge.

Nyheden blev da også hurtigt overskygget af, at Per Ørum Jørgensen samme aften trak sig tilbagesom formand for Kristendemokraterne, som man kunne høre ham uddybe i TV 2 News.

LÆS OGSÅ: Faderhuset: Det man ikke dør af, styrker

Partiet kom ikke i Folketinget ved sidste valg og har stort set ikke været synligt i debatten siden. I dag spiller det ellers sympatiske parti kun en mindre rolle lokalt. Men Ruth Evensen mener altså, der er brug for et nyt kristent parti oven i købet et, der er radikalt.

NÅR JEG TAGER Frihedskæmperne op, lang tid efter at andre formentlig har rettet fokus mod noget mere væsentligt i politik nemlig Villy Søvndals exit som formand for SF og valget af en ny er det, fordi Frihedskæmperne i den kommende tid vil gå rundt på gader og stræder for at indsamle de 20.000 underskrifter, der skal til for at stille op til Folketinget.

Formentlig vil partiet blive afvist af langt de fleste. Alene tre af partiets mærkesager er helt ude af trit med virkeligheden. Nemlig at Danmark skal meldes ud af EU. Partiet mener sågar, at EUs suverænitet kan sammenlignes med besættelsestiden. Derudover skal den fri abort afskaffes. Og den globale opvarmning er ikke menneskeskabt.

Men det er ikke alt, hvad Frihedskæmperne har tænkt sig at berige den politiske debat med. Ruth Evensen mener, at vi er trælle under statens overmagt, og appellerer til en frihedsbevægelse, der skal løsrive danskerne fra et altkontrollerende regime. Det er skræmmende tanker fra et parti, der vil tale fra Folketingets talerstol og have indflydelse på dansk lovgivning.

SYNSPUNKTERNE MINDER om dem, som trives i bibelbæltet i det sydlige USA. Det er her, hvor de magtfulde megakirker, og nationalisme og religion udgør rygraden i store dele af samfundet. Det er her, de radikale troende bor. Kvinderne må ikke få abort, og homoseksuelle udstødes fra samfundet. Disse stærke religiøse synspunkter gælder for øvrigt også i Utah, hvor jeg var sidste sommer. Midt i den storslåede og smukke natur skulle man tro, der var højt til loftet og et åbent sind. Men i stedet er det mentale gardin trukket for, og forstokkede gamle værdier stortrives.

Indtil videre har Frihedskæmperne kun fået mellem 2000 og 3000 underskrifter. Strategien om at synge partiprogrammet og indsamle underskrifter under Folkemødet på Bornholm bragte dem ikke langt. Og der er heldigvis langt op til de nødvendige 20.000 underskrifter. Så forhåbentlig vil partiet forblive et mærkværdigt indslag.

Til gengæld må man håbe, at Kristendemokraterne får samlet op internt og kommer videre, så de igen kan vælges ind i Folketinget og bidrage til at nuancere synspunkterne i den politiske debat.

Gitte Seeberg er generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden