Et ”svin” med en smuk vision

Filmkøbmand og -producent Peter Aalbæk Jensen må i andet afsnit af dokumentarserien ”Ålens nye rige” – sendt på DR 2 mandag aften – sande, at der er lang vej til virkeliggørelse af en vision om en ny økolandsby med bæredygtige boliger, skole og pizzeria.
Filmkøbmand og -producent Peter Aalbæk Jensen må i andet afsnit af dokumentarserien ”Ålens nye rige” – sendt på DR 2 mandag aften – sande, at der er lang vej til virkeliggørelse af en vision om en ny økolandsby med bæredygtige boliger, skole og pizzeria. Foto: Leif Tuxen.

20 tønder land. En bar mark. Og et forsamlingshus, der er et godt stykke fra at kunne tage imod de første gæster…

Økonomiske realiteter har nemlig indhentet en ellers selvsikker, bramfri og brovtende mand i Herfølge syd for Køge.

Filmkøbmand og -producent Peter Aalbæk Jensen må i andet afsnit af dokumentarserien ”Ålens nye rige” – sendt på DR 2 mandag aften – sande, at der er lang vej til virkeliggørelse af en vision om en ny økolandsby med bæredygtige boliger, skole og pizzeria. Ja, sågar et lille slagteri, hvor egenproducerede grise kan blive til velsmagende middagsmad sammen med struttende grøntsager fra de omkringliggende jorde.

”Det er bindegalt, det her,” konstaterer Aalbæk i en af mange selvrefleksioner. ”Og jeg tør slet ikke tænke på, hvor mange penge jeg har brugt.”

Selv skeptikere bør lade sig imponere over Peter Aalbæk Jensens gåpåmod og vision om en ny økolandsby, mener journalist Kurt Strand. –
Selv skeptikere bør lade sig imponere over Peter Aalbæk Jensens gåpåmod og vision om en ny økolandsby, mener journalist Kurt Strand. – Foto: Leif Tuxen

Men hvad han ikke tør, det gør banken, som ikke ligefrem emmer af lånelyst til et projekt, hvor der synes langt til plusser på bundlinjen. Lige netop dét er den ellers driftige hovedpersons problem. Visioner kan nemlig ikke bruges som garantistillelse. Heller ikke selvom det lyder både smukt og rigtigt, når Peter Aalbæk Jensen sætter ord på:

”Jeg drømmer om at skabe et anderledes sted, hvor arbejdet fylder mindre, men hvor samværet med dem, man holder af, fylder mere. Et sted, tættere på naturen, hvor vi kan stikke en kæp i hamsterhjulet.”

Og selvom også en bankrådgiver i nystrøget skjorte og korrekt bundet slips sikkert kan være fristet af at drømme med, så lader den slags sig ikke skrive ind i et regneark. Og med sin egen bankbog angiveligt lænset for millioner er der dermed ingen hjælp at hente for den nu forhenværende filmdirektør. Ærgerligt, for vi har som samfund brug for, at nogen tør udfordre vante tankegange. Ikke mindst, når det gælder den måde, vi producerer fødevarer på.

Ganske som da godsejer Susanne Hovmand-Simonsen i 2006 begyndte at omlægge ”Knuthenlund” på Lolland til Danmarks største økologiske bedrift. Og som for et års tid siden desværre måtte give op med en gæld så stor, at banken ud fra sin sunde økonomiske fornuft sagde stop.

Men selvom kassen selvfølgelig skal stemme, når dagen er omme, kunne vi nok alle have gavn af en modigere og mere fremadskuende tankegang i den finansielle sektor.

Dér er investeringsforslag i forældet kulkraft, olie og fossile industrier fortsat på bordet, selvom der ville være langt mere idé i at satse på nye og bæredygtige teknologier. I lidt mindre format på projekter som Peter Aalbæk Jensens.

Nogle vil nok affeje hans Herfølge-visioner som et mediestunt, der skal pynte lidt på et lidt blakket image – ikke mindst efter forrige års MeToo-tsunami. Selv skeptikere bør dog lade sig imponere af hans gåpåmod.

”Svinet”, som han ynder at kalde sig selv, har faktisk en smuk vision. Fortsættelse følger næste mandag på DR 2.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.