Farvel til Venstres indre samvittighed

Som én, der har interviewet hende utallige gange siden de hyppige valgkampe sidst i 1980erne, er det svært at ignorere weekendens nyhed om Birthe Rønn Hornbechs beslutning om at forlade Folketinget efter næste valg.

Kurt Strand anmelder Radio og TV
Kurt Strand anmelder Radio og TV. Foto: .

Mange ord er skrevet og sagt om hendes meget lidt elegante skift fra at være Venstres indre samvittighed til tider også interne opposition til hendes fald som minister efter skandalen om forhaling af statsborgerskabssager i Integrationsministeriet. Alligevel er Birthe Rønn Hornbechs annoncerede farvel en passende anledning til at dvæle ved hendes forhold til medier og journalister.

LÆS OGSÅ: En symptomatisk rygekabine

Birthe Rønn Hornbech tilhører nemlig en uddøende race i politik; hun siger ofte, hvad hun mener, og ikke, hvad hun bør mene, eller hvad én eller anden rådgiver har fortalt hende, at hun skal sige. Hun har leveret stof til mange avisoverskrifter og slagfærdige soundbites i radio og tv og har af samme grund gennem det meste af sin politiske karriere været populær blandt journalister.

Og selvom det for en journalist med få timer til udsendelse har været irriterende, når hun har takket pænt nej til at stille op til interview med afsæt i skarpe vinkler, har hun samtidig aftvunget en vis respekt ved netop ikke at ville danse efter mediernes orkestrering.

Især debatter har Birthe Rønn Hornbech haft det skidt med, og hendes grundopfattelse er, at det, hun selv kalder råbe-debatter i tv, meget sjældent resulterer i mere indsigt. Måske snarere mindre

Rønn Hornbechs styrke i forhold til medierne er også hendes svaghed; mon ikke mange husker hendes besynderlige tavshed, da hun som relativt ny integrationsminister nægtede at svare på spørgsmål fra journalister? Eller da hun ved et åbent samråd i den sag, der kostede hende ministerposten, annoncerede, at hun ville lukke for mikrofonen og ikke svare på flere spørgsmål fra en kritisk opposition?

Begge er eksempler på, hvor vanskeligt det er for en dannet og selvstændigt tænkende politiker at begå sig i den moderne medievirkelighed. Uanset hvad man end mener om den, er det i det lange løb umuligt at klare sig som politiker, hvis man ikke forstår mediernes logik og især betydningen af blot få sekunders tavshed i et hurtigt tv-klip.

Med sit farvel kan Birthe Rønn Hornbech fremover koncentrere sig om den med hendes eget udtryk offentlige samtale i det direkte møde med mennesker i diskussioner om etik, religion og frihedsrettigheder.

Hun får ifølge udtalelser til avisen i sin valgkreds, Dagbladet i Køge, mere tid til at skrive og holde foredrag. Birthe Rønn Hornbech er blandt andet en passioneret H.C. Andersen-kender, og hun sagde for mange år siden, at hun hellere ville holde foredrag om ham end at bruge tid på inferiør politisk debat i tv.

Og skulle nogen i den moderne medielogik finde på at komme forbi med et tv-kamera, når hun deler ud af sin viden om Andersen, er der gode chancer for at få noget mere langtidsholdbart i kassen end billederne af den tavse minister.