Forældrenes flokmentalitet

Danmarks Radio viste kontrasten mellem en velbjærget og en mindre beriget families konfirmationsfejring. Journalisterne burde have spurgt forældrene, hvorfor de gjorde, som de gjorde

Til næste år, når konfirmationen atter nærmer sig, kunne journalisterne passende tage forældrene under kærlig og kritisk behandling, mener Sørine Gotfredsen.
Til næste år, når konfirmationen atter nærmer sig, kunne journalisterne passende tage forældrene under kærlig og kritisk behandling, mener Sørine Gotfredsen. Foto: Leif Tuxen.

Intet forår uden en konfirmationshistorie i medierne. Jeg erkender da også, at denne begivenhed rummer så mange interessante elementer, at det må krible i fingrene på mange journalister. Folkekirkens beståen, forældres tankegang, gode billeder og ikke mindst det materielle overdrev, der efter sigende tager til.

Personligt har jeg som præst nærmest aldrig oplevet andet end fornuftige konfirmander og forældre, der på afslappet vis fejrer dagen, men som alle andre kunne jeg søndag aften på DR 1 se, at konfirmanderne nogle steder hentes i store biler og deltager i et show beregnet på at imponere omgivelserne.

I de seneste dage har præster advaret mod en udvikling, der udstiller økonomiske forskelle, og ”21 Søndag” tog tråden op og fulgte to familier med vidt forskellige muligheder. I den ene blev hovedpersonen fejret for 100.000 kroner på Dybbøl Badehotel med gourmetmad og levende musik, og i den anden måtte konfirmanden sammen med mor ud og tømme containere for at skrabe en menu sammen.

Med det velkendte strejf af ydmygende udstilling af mennesker, der måske ikke helt gennemskuer, hvordan de fremstilles, blev sagen blotlagt, men spørgsmålet er, om den er særlig oplagt for præster at kaste sig over.

På TV 2 rodede sognepræst Anne Birgitte Reiter fra Odense Domkirke sig således ud i nogle paralleller med Jesu hang til årgangsvin og fest og ballede, men understregede, at udskejelserne ikke bør nå et niveau, hvor nogle bliver såret over kontrasten.

Det er som bekendt fint, at præster råber op, men hellere end at fokusere på den evige lighedsdyrkelse - der i parentes bemærket senest har ført til den anbefaling, at rundbold i folkeskolen afskaffes, da dette spil afslører, at nogle er bedre til at ramme bolden end andre - skulle vi hellere fokusere på den ureflekterede flokmentalitet. Den er nemlig også på spil, når så mange forældre får den samme geniale idé og bestiller en limousine til deres ønskebarn.

Selv i denne fremskredne individualitetens tidsalder tyr mange til nøjagtig samme greb for at skille sig ud, hvilket nok er en diskussion værd. Men det er klassisk DR-journalistik at fokusere så entydigt på den materielle kløft mellem to familier, hvor den ene sniger sig rundt i mørket efter madrester, mens den anden lejer et badehotel. Den fremstilling er nem at forstå og kan hurtigt skabe medleven og sikkert også lidt harme blandt seerne.

Men for det første mangler man kendskab til baggrunden for familiernes situation, og for det andet kunne det være mindst lige så oplysende at bede forældrene forklare, hvad de egentlig er drevet af. Og hvor meget de lader sig påvirke af, hvad de andre gør.

Her er det ikke præsternes holdning, der er den mest væsentlige, og til næste år, når konfirmationen atter nærmer sig, kunne journalisterne passende tage forældrene under kærlig og kritisk behandling.

Mere og mere viser det sig, at mange unge tænker temmelig selvstændigt angående deres konfirmation. Nu mangler vi bare at få deres forældre med.

Sørine Gotfredsen er forfatter, præst og journalist