To fortræffelige afsnit af Borgen

I SØNDAGS BRAGTE DR andet afsnit af den nye sæson af Borgen. De to første afsnit har simpelthen været fremragende og meget intense. Birgitte Nyborg, alias Sidse Babett Knudsen, har forladt politik til fordel for en givtig karriere som foredragsholder og bestyrelsesmedlem i erhvervslivets top.

Men Birgittes politiske bacille er der stadig, og det bliver for svært for hende at stå udenfor, imens dansk politik udvikler sig snævert og indadvendt. Dråben, der får bægeret til at flyde over, er endnu en stramning på udlændingeområdet som led i en større økonomisk aftale. Eksemplet er meget tæt på virkeligheden, og jeg husker tydeligt, hvor forarget jeg selv igennem årene har været over denne sammenblanding af penge og udlændingepolitik.

Så der er brug for noget nyt, mener Birgitte. Hun prøver først at blive opstillet for sit gamle parti, men den nye partileder vil ikke have hende. Derfor udfordrer hun ham, men taber. Og så opstår beslutningen om et nyt parti.

Der er efterhånden stiftet en del nye partier indenfor de seneste år. Men det eneste, der havde vind i sejlene for en tid, var Ny Alliance, som jeg selv var medstifter af. Jeg har selvfølgelig derfor en særlig indsigt i, hvilke tanker man gør sig, og den tvivl, der opstår undervejs hos de forskellige.

Det synes jeg, at serien viser rigtig godt. Tvivlen hos Erik Hoffmann lige til det sidste virker meget autentisk. Men modet vinder over tvivlen. Det er blevet for meget for ham med de konstante stramninger på udlændingepolitikken. Der er også det forhold, at han er gift og har et barn med en sort kvinde. Derfor har han den underliggende racisme tæt på egen krop.

Han overvejer meget, om man nu kan eller ikke kan stifte et nyt parti. For partiet fylder alt for mennesker, der brænder for politik, og for hvem partiet har stået i centrum igennem mange år. Den dårlige samvittighed nager. For vist er man kun ansvarlig over for sig selv, og man skal kun gøre det, man selv mener, er rigtigt, som Birgitte Nyborg også siger. Men virkeligheden er en anden, når man først har startet en karriere i politik. Jeg kan godt forstå, at for eksempel Ekstra Bladet har bragt artikler om, hvem de forskellige personer i virkeligheden er. Den nye direktør for TV 1 går ikke ram forbi. En yngre mand, der som en af de første (u)gerninger nedlægger Katrine Fønsmark. Og som endog føler trang til at prale med det over for hendes chef, Torben Friis. Gad vide om det er DRs lille hævn over en tidligere generaldirektør?

Der er mange andre gode sidehistorier i serien, hvor der også er plads til børn, kærester og de tidligere. I Storbritannien er de igen dybt begejstrede over en dansk serie og den måde, vi lever og opfører os på. Man kan nemlig godt være enlig mor og samtidig gøre karriere.

Jeg glæder mig til at følge med de kommende søndage. Vil Nete for eksempel få ret i, at Erik vil vælte formanden og overtage partiet inden for et år, som det også skete i Ny Alliance? Og hvor stor en rolle vil bankmanden komme til at spille?

Gitte Seeberg er generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden