Fra kyst til kyst i kongeriget Danmark

Rapporten Friluftsliv i det 21. århundrede er netop udkommet. Den viser, at vi danskere er blevet mere og mere begejstret for at være i naturen siden 1970erne. Og vandsport er en af de naturoplevelser, der er blevet mere populære.

TV & radioanmeldelse af Gitte Seeberg.
TV & radioanmeldelse af Gitte Seeberg. Foto: .

Det kan jeg godt forstå, for havet er fascinerende. Men jeg oplever, at vi ved alt for lidt om, hvad der foregår ved og under vandet. Derfor er jeg særlig glad for DRs programserie Kyst til kyst, som vises de næste fem mandage.

LÆS OGSÅ: På opdagelse i Ny Guinea

I programmet kommer vi med på opdagelse langs Danmarks kystlinje. I mandags var vi på Læsø. Her har man helt frem til 1900 brugt tang, eller rettere ålegræs, som tagdækning. Fascinerende.

I udsendelsen kom vi også til Tversted Strand på den nordlige del af den jyske vestkyst. Engang var det landmændene, der fiskede. Det gjorde de ved hjælp af heste, som trak nettet igennem vandet og på den måde fangede fisk. Værten Anders Drud satte sig for at genoplive den gamle metode, og det virkede! 20 kilo sild og tobis blev indfanget på godt 20 minutter.

Der er uendelig mange gode historier langs den 7000 kilometer danske kyststrækning. Men vi bør ikke kun bruge tid over vandet, men også under vandet. Der er et spændende univers, vi ikke umiddelbart opdager i hverdagen, med mindre vi er særligt entusiastiske.

Alt for mange tror, at hvis man vil opleve et eksotisk dyreliv under vandet, så kræver det dyrt dykkerudstyr, et dykkercertifikat og en tur til Det Røde Hav eller Thailand. I virkeligheden kræver det bare, at man anskaffer sig en snorkel og tager til stranden.

Vi har for eksempel nogle helt fantastiske stenrev i Danmark. Og de findes overalt. Tæt på kysten som ved Reersø i Vestsjælland og ved Knud Rasmussen, der står og spejder ud over Øresund, eller et stykke ude i Kattegat ved den kinesiske mur. På blot fire kvadratmeter stenrev i Kattegat eller hvad der svarer til et par store badehåndklæder har forskere fundet ikke mindre end 67 algearter og 19.000 dyr fordelt på 163 forskellige arter.

Stenrevene er flotte og farverige. De rummer masser af liv. Og de fungerer både som fødesteder og skjulesteder for havets fisk. Der findes alt lige fra torsk, ørreder, stenbidere, berggylt, havkarusse, ål, krabber, sømus, søanemoner.

Det er ikke uden grund, at disse rev også kaldes for havets oaser. Jeg har selv snorklet ved Reersø for nylig, hvor jeg så nogle af disse arter. Men man kan også gå på opdagelse ved Lillebælt, Det Sydfynske Øhav, Sjællands Odde, Røsnæs, Horsens Fjord, Aalborg Bugt, Æbelø, Guldborgsund, Møn, Limfjorden, Læsø, Thyborøn, Bornholm. Ja, overalt i Danmark.

Der er et utrolig fascinerende liv under havets overflade herhjemme.

Jeg kan derfor også kun opfordre til at følge med de kommende mandage, når DR sender Kyst til Kyst med fire veloplagte værter. I næste program skal vi på ravsafari, studere en gammel ubåd og se på fiskelækkerier i Thyborøn, som begejstrer kokkene på Noma og Geranium.

Gitte Seeberg er generalsekretær i WWF, Verdensnaturfonden