Fra rent forfald til Matador

TV og radiokommentar af Sørine Gotfredsen

TV og radiokommentar af Sørine Gotfredsen.
TV og radiokommentar af Sørine Gotfredsen. Foto: .

LIGE SIDEN fjernsynet blev opfundet, har vi været stillet over for spørgsmålet om, hvorvidt det mon vil skade os.

Denne lille kasse skulle da også vise sig at indeholde ret voldsomme kræfter, og det udgør fortsat en vigtig diskussion, hvordan tv-mediet udvikler sig. Ikke mindst i forholdet til de stakkels unge.

LÆS OGSÅ: Levende begravet i bedste sendetid

På en onsdag i maj møder man både det nedslående og det opløftende, og lad os tage det første først. Dagens mand er et program på TV 2 bygget over det basale koncept, at en flok overgearede, halvnøgne kvinder stilles op på en række, hvorfra de skal bedømme en håbefuld mand midt på gulvet.

Til sidst trækker én af kvinderne af med ham, og alt i programmet handler om sex. Det er krop og overfladiskhed i rendyrket form, og denne aften var tilegnet en flok lesbiske kvinder, der fremstod som rene karikaturer på homoseksuelle mennesker.

Frisindet og fordommene nærer på pudsig vis hinanden i underholdningens kyniske navn, og dette pinlige produkt findes vel at mærke ikke på TV 3 eller en anden rent kommerciel kanal. Dette er TV 2 i bedste sendetid, og nogen må sidde med meget røde ører i den bestyrelse.

Naturligvis preller et sådant program af på mange, men at det overhovedet eksisterer på TV 2, er dybt kritisabelt. For et så primitivt udtryk kan næppe undgå at sætte sig spor i børn og unge i et samfund, hvor kropsdyrkelsen og de monotone stereotyper angående kønnene i forvejen bidrager til at underminere selvstændig tænkning. Men gudskelov påvirkes de unge også på anden vis gennem fjernsynet, og nu kommer det opløftende. På DR 1 havde man i Aftenshowet inviteret tre unge i studiet til en snak om tv-serien Matador, der fortsat lever et smukt liv. Ikke mindst blandt netop mange unge. Serien har i dag solgt (hold godt fast!) 3,6 millioner dvder, og de tre indbudte medbragte hver sit yndlingsklip.

Det viste sig, at de er vilde med måden, figurerne taler på, fordi det er så anderledes roligt og inderligt i forhold til den almene sprogbrug i dag. De unge talte med længsel om den autoritet, der ligger bag ordene, når for eksempel Ingeborg Skjern med intens og omhyggelig stemmeføring fortæller sin mand, at det er dig, der er syg i hovedet. Efter at Mads har smidt sin stakkels søn, Daniel, ud af huset. De tre Matador-elskere mente, at vi bør generobre en del af den tone og mentalitet, der præger fortællingen fra Korsbæk, fordi vores omgangsform i dag er blevet så flad og uhøjtidelig.

Jeg ved ikke, om det var endnu et gensyn med Ingeborg Skjern eller disse kloge betragtninger, der rørte mig mest, men det er altid en glæde at konstatere, at tingene ikke blot forfalder uden modreaktion.

Fjernsynet kan fordumme på rent ud chokerende vis, men det forærer os samtidig gaver, der højner, raffinerer og binder generationer sammen. Det er fra den ene grøft til den anden, og opgaven med denne mangfoldige opfindelse er til stadighed at råbe vagt i gevær, hver gang bunden er nået. Hvilket vil ske igen.

Sørine Gotfredsen er præst, journalist, forfatter