Gitte Seeberg: X-faktor er god underholdning

Samlet foran fjernsynet fredag aften delte Gitte Seebergs familie skæbne med hovedparten af Danmarks andre familier. Denne sæsons X-faktor er skudt i gang

Den mangeårige genganger Thomas Blachman er også dommer i dette års X-faktor. Uden ham var programmet ikke det samme. Provokerende, tosset og morsom på samme tid. Man venter altid det mest provokerende og upassende fra ham. Men selv hans hjerte kan smelte, og det er jo godt tv, når det sker.
Den mangeårige genganger Thomas Blachman er også dommer i dette års X-faktor. Uden ham var programmet ikke det samme. Provokerende, tosset og morsom på samme tid. Man venter altid det mest provokerende og upassende fra ham. Men selv hans hjerte kan smelte, og det er jo godt tv, når det sker. Foto: Dennis Lehmann Denmark.

Min fredag aften blev tilbragt sammen med familien i sofaen efter en lang uge. Tvet blev tændt, og X-faktor blev aftenens hovedbegivenhed. På den måde delte min familie og jeg hovedparten af andre danske familiers skæbne fredag aften, for X-faktor har høje seertal, og det er også god familieunderholdning.

Principielt er jeg altid skeptisk over for denne type programmer. Selvom det er god underholdning, gemmer der sig mange skuffelser.

LÆS OGSÅ: Originalitet er en kamp mod klichéer

Og skal man være helt ærlig, så optræder der mange i programmet, som måske burde have holdt sig væk. Indimellem optræder der også personer, som slet ingen realitetssans har. Nogle virker oven i købet heller ikke, som om de helt har overblik over deres situation på scenen. Men det er vel det, der får os til at føle os underholdt.

Til DRs ros skal siges, at det virker, som om screeningen er bedre end for nogle år siden, hvor der ligefrem var diskussion om det etisk rigtige i at lade syge mennesker stille op i programmet med de ydmygelser, der følger med. Det virker, som om deltagerne er lidt mere robuste i år. I hvert fald det, jeg har set.

Personligt undrer jeg mig over, at så mange har lyst til at stille op i programmet. Også folk, der reelt ikke kan synge, viger ikke tilbage for at prøve lykken. Det er modigt gjort.

Jeg ville aldrig selv turde, men det skyldes måske, at jeg er realistisk om mine begrænsninger ikke mindst ud i sangens kunst. Men det handler jo for nogle om, at de bare gerne vil være kendte, og det er snart ligegyldigt, hvad man vil være kendt for.

Andre har selvfølgelig store ambitioner om gennembruddet til en sangkarriere. Men der er mange talenter, så kampen er hård.

I fredagens program var der tre-fire stykker, der sang fantastisk godt. De gik selvfølgelig også videre, som vi sad hjemme i stuen og håbede på, imens de skrappe dommere vurderede de håbefulde deltagere.

To nye dommere er med i år.

Anne Linnet er lidt af en mutter skrap. Det er blevet hendes rolle, og hun er svær at imponere.

Så er der Ida Corr. Hun udfylder med sit charmerende væsen pladsen som dommer rigtig godt. Hun roser deltagerne og er sød og smilende.

Og så er der den mangeårige genganger Thomas Blachman. Uden ham var X-faktor ikke det samme. Provokerende, tosset og morsom på samme tid. Man venter altid det mest provokerende og upassende fra ham. Men selv hans hjerte kan smelte, og det er jo godt tv, når det sker.

Jeg må tilstå, at selvom jeg i udgangspunktet er skeptisk over for de programmer, hvor folk vil være kendte, så er X Factor god underholdning.

Nogle har noget af den der X-faktor og går velfortjent videre. Andre har den bare ikke.

Men jeg synes desværre ikke, at vi hører meget til de tidligere vindere, hvilket bare understreger, at det virkelig handler om at have X-faktor for at bryde igennem og blive ved med at gøre det.

Finder vi mon en, der kan gøre det i denne omgang? Det bliver spændende. Imens er vi derhjemme i sofaen, som også tæller et barn på 12 år, godt underholdt.

Gitte Seeberg er generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden