90-årige Schlüter har ikke meget tilovers for nutidens politiske spindoktori

At Schlüter kunne – og kan – noget med ord, er indiskutabelt. Og med ordene i sin magt og en ligefrem tilgang til medier og journalister var han sin egen spindoktor, skriver journalist Kurt Strand

Poul Schlüter kunne – og kan – noget med ord, skriver Kurt Strand. –
Poul Schlüter kunne – og kan – noget med ord, skriver Kurt Strand. – . Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

”JEG HAR DEFINITIVT besluttet mig for ikke at opstille igen til Folketinget … men det må I endelig ikke sige til medierne.”

Sådan lød det, tilsat hans karakteristiske skæve smil, da den tidligere konservative statsminister Poul Schlüter talte og lod sig hylde i den gamle børssal i København midt på ugen. Den nu 90-årige, som stod i spidsen for fire regeringer fra 1982 til 1993, demonstrerede dermed endnu en gang sin evne til at levere medievenlige citater. Han er formentlig den statsminister, som i sin regeringstid leverede flest overskriftsegnede onelinere. For eksempel ”ideologi er noget bras”, ”jeg er ikke så konservativ, at det gør noget” og ”det skal være lettere at være dansker”.

Og så – ikke at forglemme – den embedsmandsformulerede ”der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet”. En sætning, som i sidste ende fældede Poul Schlüter, da Tamil-sagen kulminerede i begyndelsen af 1993. Men også en formulering, der ”klinger som noget, jeg selv havde fundet på”, som han sagde i et interview, jeg lavede med ham i 2011.

AT SCHLÜTER KUNNE – og kan – noget med ord, er indiskutabelt. Og med ordene i sin magt og en ligefrem tilgang til medier og journalister var han sin egen spindoktor. Så meget endda, at der ikke er meget tilovers, når han bliver spurgt til nutidens politiske spindoktori, som han kalder ”gyseligt”, ”forfærdeligt” og ”skrækkeligt”.

”Jeg ville aldrig kunne bruge sådan nogle ’rådgivere’; jeg ville altid kunne finde nogle i mit eget ministerium, som engang imellem kunne løse opgaver med kontakt til journalister”, siger Poul Schlüter i denne uges ”Mennesker og medier” på P1. Og han afviser, at nutidens pres gør det nødvendigt for ministre at skubbe en spindoktor ind mellem sig selv og offentligheden.

Et synspunkt, som de fleste nuværende regeringsmedlemmer ikke vil tilslutte sig. Alligevel bør de, selv om den måske ikke er helt realistisk at gennemføre fuldstændigt, bare lige et minut eller to overveje Schlüters pointe, når han føjer til, at ”man skal selv have kontakt med offentligheden og journalisterne”.

REALITETEN ER NEMLIG, at de særlige rådgivere – som med stor styrke fik plads i forkontorerne, da socialdemokraten Poul Nyrup Rasmussen tog over efter Schlüter – ofte er bolværk, som toppolitikere gemmer sig bag.

Som når flosset administration bliver afsløret i den aktuelle skandale om barnebrude i Udlændinge- og Integrationsministeriet, hvor den ansvarlige Venstre-minister, Inger Støjberg, igen og igen siger nej til at lade sig interviewe.

En variant er mailsvar, hvor der ikke er mulighed for at stille opfølgende spørgsmål. Som da partifællen, politisk ordfører Britt Bager, for nylig afviste at lade sig interviewe af en Politiken-journalist, der havde gravet i en meget kreativ læsning af reglerne for partistøtte.

Med sit antispin-råd i denne uge har Poul Schlüter således fat i en højaktuel problemstilling, som er for vigtig til at overhøre.

Kurt Strand er journalist, radiovært og ekstern producent af DR P1-programmet ”Mennesker og medier”.