Gotfredsen: Når folkekirken er allermest pinlig

Vi må prise os lykkelige for, at TV2 ikke gjorde mere ud af kirkens barnlige skænderier om begravelse af homoseksuelle, skriver Sørine Gotfredsen i dagens mediekommentar

Sognepræst og samfundsdebattør Sørine Gotfredsen kalder Nørrebropræstens demonstration mod præster, der ikke vil begrave homoseksuelle, for noget af det mest barnlige, der er set i nyere kirkehistorie
Sognepræst og samfundsdebattør Sørine Gotfredsen kalder Nørrebropræstens demonstration mod præster, der ikke vil begrave homoseksuelle, for noget af det mest barnlige, der er set i nyere kirkehistorie. Foto: Søren Staal.

Folkekirken er godt stof, og når der er skænderier eller opsigtsvækkende adfærd på spil, kan man være sikker på, at medierne dukker op.

For tiden er kirken ekstra synlig, hvilket i høj grad skyldes kirkeministerens kluntet trampende facon samt regeringens vel nærmest instinktive trang til at pille ved kristendommens status.

LÆS OGSÅ: Præst afviste at begrave homoseksuel

I de seneste dage har opmærksomheden dog haft sit udspring i en konkret sag fra Nordjylland, hvor en præst har nægtet at begrave en homoseksuel kvinde. En højst uheldig sag, der imidlertid kun blev endnu værre, da man i Sankt Stefans Kirke i København besluttede at demonstrere.

Hvorpå man i den forgangne weekend flere gange i nyhedsudsendelserne kunne se billeder af et banner spændt ud foran kirken med ordene: Her begraver vi selv dumme præster fra Aalborg. Hvilket ganske enkelt fremstår som noget af det mest barnlige, der er set i nyere kirkehistorie. Det er pinligt for alle parter, at folkekirken i medierne fremstår som en ren børnehave, hvor man har siddet i rundkreds og fedtet med lagen og farvelade for at råbe prut ad en præst i den anden ende af landet.

Tilmed udtalte kirkens præst Pernille Østrem, at vi bør have en debat om, hvorvidt man overhovedet kan være præst i kirken, hvis man siger nej til et sognebarn. Lidt af en udmelding set i lyset af den lange tradition for, at præster af samvittighedsårsager for eksempel kan sige nej til at vie fraskilte.

Jeg ved det. Det er prisen for den mere eller mindre anarkistiske folkekirke, at selv de dummeste demonstrationer kan blive taget alvorligt som en særskilt stemme, og i dette tilfælde må vi bare prise os lykkelige for, at TV 2 ikke gjorde mere ud af det.

Men man gruer for dagen, hvor en nysgerrig journalist for alvor begynder at interessere sig for at portrættere kirkens indre mekanismer. Eller dagen, hvor en forsker ligefrem giver sig til at kortlægge kirkens miljø og mentalitet, ligesom det netop er sket med vuggestuerne med stor medieballade til følge.

For mens en sådan forsker naturligvis ville opleve en masse dygtige og seriøse præster og ansatte i kirken, ville han desværre også blive vidne til, hvordan niveauet af og til formelig kan styrtdykke hele vejen ned til børnehaveniveau.

Og tænk, hvis der havde været et skjult kamera til stede, da man forleden i Sankt Stefans Kirke stak de vittige hoveder sammen for at beslutte, hvad der skulle stå på det næste ævbæv-banner. Puha.

Sagen fra Nordjylland er som sagt yderst uheldig, men det bliver ikke bedre af, at andre i kirken straks smider resterne af værdighed over bord, og sammen kan vi takke de højere magter for, at TV 2s studievært Cecilie Beck under præsentationen af indslaget fra Sankt Stefans Kirke formåede at holde masken.

Og lad os så samtidig håbe, at søndagens massivt dækkede kongelige barnedåb fra Møgeltønder Kirke fik de fleste danskere til at glemme, når kirken er mest pinlig. Og i stedet værdsætte når den giver mest indlysende smuk og tidløs mening.

TV & radioanmeldelse af Sørine Gotfredsen.
TV & radioanmeldelse af Sørine Gotfredsen. Foto: .