Gotfredsen: Vi mangler politikere, der kan tænke ud over systemets ramme

Sørine Gotfredsen ser på ugens programmer om unges druk i Prag

Joachim B. Olsen forklarede problemerne med de unges opførsel i Prag med, at de unge i dag er forkælede og ved, at selv den værste adfærd stort set ingen konsekvenser får, hvorpå de giver los.
Joachim B. Olsen forklarede problemerne med de unges opførsel i Prag med, at de unge i dag er forkælede og ved, at selv den værste adfærd stort set ingen konsekvenser får, hvorpå de giver los.

I DE SENESTE DAGE har medierne været fyldt med billeder af en europæisk hovedstad mere eller mindre lagt i ruiner. Og raseringen er næppe overstået endnu.

Prag har i disse uger besøg af danske gymnasieelever, der folder sig ud med druk, hærværk og knivoverfald, og det er der naturligvis mange, der har en holdning til.

Søndag aften bragte DR 1 to politiske repræsentanter Gry Möger Pedersen, landsformand for SFs ungdom, og Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance sammen for at diskutere sagen.

LÆS OGSÅ: Gymnasier i offensiv mod alkohol-rejser

Debatten blev en demonstration af ét af de allerstørste problemer i dansk politik. Nemlig manglen på personer, der kan tænke ud over systemets rammer og forstå, at mennesker ikke blot er produkter af en bestemt samfundsorden. Værst stod det til hos den unge Gry Möger Pedersen, der dyrker en ganske frygtelig offertænkning og mener, at de unge har brug for en ventil, fordi de i hverdagen er for hårdt pressede i et nådesløst samfund. En særdeles nedladende tankegang, hvor de unge ikke ses som mennesker med ansvar for deres egen opførsel, men derimod som produkter af de 10 år med borgerligt styre.

Tænk, det sagde hun. Den borgerlige logik har svækket fællesskabet, og derfor smadrer danske gymnasieelever Prags indre. Gry Möger Pedersen skal vi nok få glæde af fremover.

JOACHIM B. OLSEN forklarede problemerne med, at de unge i dag er forkælede og ved, at selv den værste adfærd stort set ingen konsekvenser får, hvorpå de giver los. Nok lidt nærmere sandheden, men problemet er, at begge parter bruger anledningen til at positionere sig frem for at forholde sig mere til virkeligheden. For dem er systemet alt, og ingen af dem tiltaler den instans, der jo bærer et stort ansvar for pinlighederne. Nemlig forældrene.

Dem springer de helt over som de unges nærmeste myndighed, måske fordi de selv er vokset op i en tid, hvor forældreautoriteten har været under afvikling. Det falder dem vist ikke ind, at en stor del af løsningen befinder sig helt tæt på og ikke blot skal identificeres i slagmålet mellem liberalisme og socialisme.

Dermed opløser de det personligt etiske aspekt og taler i stedet i golde politiske vendinger. Debatten mellem Gry Möger Pedersen og Joachim B. Olsen afslørede, i hvor høj grad vi savner politikere med livserfaring og anlæg for at gå personligt til sagen snarere end at praktisere glat mekanisk tale.

Debatten afslørede også, at DR mangler studieværter, der kan styre en debat og bringe et nyt element på banen, når parterne går i ideologisk selvsving. Det er en fortsat kæmpe gåde, at DR ikke går målrettet efter nyhedsværter, der kan mere end at smile venligt og give ordet videre. Den slags kan man sætte en abe til, sagde legendariske Poul Erik Andersson fra DRs gamle sportsredaktion engang.

Det gjorde ham ikke populær, men pointen er ikke blevet mindre med årene. Politiske debatter skal styres. Specielt når de foregår mellem personer, der midt i den store systemdyrkelse har svært ved at forholde sig direkte til virkeligheden.

Sørine Gotfredsen er forfatter, journalist og præst